pripremna faza

Izgleda da putnike iz grada do Zračne luke Zagreb neće voziti tramvaj, došlo je do obrata, no zasad je sve samo na papiru

25.01.2023 u 08:44

Bionic
Reading

Povezanost zračne luke sa središtem Zagreba veliki je problem, pogotovo što Zračna luka Zagreb želi postati cjelogodišnje turističko odredište poput drugih europskih metropola, a izgleda da se stvari po ovom pitanju pomiču s mrtve točke

Putnici koji slete u Zračnu luku Zagreb, do središta grada ne mogu stići željeznicom kao u drugim europskim gradovima. Na raspolaganju im je autobus, privatni automobil koji su prilikom odlaska na put ostavili u zračnoj luci ili taksi prijevoz. Vrijeme je, kažu, da se napokon izgradi desetljećima obećavana željeznica do centra, donosi HRT.

Tomu se uz putnike najviše nadaju i stanovnici Velike Gorice - koja je sa Zagrebom slabo povezana, iako je blizu. Dnevne migracije stvaraju nepodnošljive gužve na cestama u oba grada pa stručnjaci apeliraju da bi bilo dobro da se novom prugom poveže i kolodvor u Velikoj Gorici.

'Uvijek se priča samo o povezivanju Zračne luke i grada Zagreba. Mi smo uvijek govorili da se treba razmišljati i o Velikoj gorici, šestom po veličini gradu u Hrvatskoj, koji bi trebao imati kvalitetniju tračničku povezanost s gradom Zagrebom', izjavio je Mladen Nikšić, prodekan za poslovanje Prometnog fakulteta u Zagrebu.

U HŽ-u, kažu, i dalje se ne zna kojom će trasom prolaziti vlak jer je projekt u fazi ugovaranja. Prvom fazom obuhvaćeno je povezivanje Zračne luke s Glavnim kolodvorom - novom željezničkom vezom, dok je drugom fazom predviđen razvoj drugih dijelova željezničkog čvora Zagreb. Korporativne komunikacije HŽ Infrastrukture odgovorile su: "Za izradu cjelokupne studijske dokumentacije predviđeno je 30 mjeseci, pri čemu je za izradu prve faze predviđeno prvih 10 mjeseci, a preostalih 20 mjeseci za izradu druge faze studijske dokumentacije. Što se tiče trase nove željezničke pruge, i ona će se definirati u sklopu izrade prve faze studijske dokumentacije. Razmotrit će se i razraditi nekoliko rješenja s različitim trasama spoja Zračne luke Zagreb i postojeće željezničke mreže."

  • +6
Zračna luka Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Resorni ministar od HŽ-a očekuje da tijekom ove godine napravi kompletnu projektnu dokumentaciju, a čim se to završi, tražit će se novac iz fondova EU-a. Novac grada Zagreba, kaže ministar, neće trebati.

'Ja vam u ovom trenutku ne znam koliko to košta jer nemamo projekte gotove. To je sada u nekoj fazi pripremnoj, odnosno projektnoj i studijskoj. Čim to bude gotovo onda ćemo tražiti EU financiranje i ići u izvedbu toga. Trebat će par godina za to', rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Dok se čeka konačni dan da željeznica od zračne luke do središta grada Zagreba napokon preveze i prve putnike, ono što zasad jedino znamo i odlučeno je - da će se putnike prevoziti vlakom, a ne tramvajem.