ljevica na nogama

Izbori u Madridu: Krajnje desni Vox nada se ulasku u vladajuću koaliciju

04.05.2021 u 09:40

Bionic
Reading

Novi sastav regionalnog parlamenta u utorak će biti izabran u španjolskoj prijestolnici Madridu, a dio nove vlasti želi biti i krajnje desni Vox.

To se glasanje stoga smatra važnim i za cijelu Španjolsku, ne samo za tu ekonomski snažnu regiju, piše agencija dpa.

Prema anketama, konzervativna Narodna stranka (PP) i aktualna čelnica Isabel Diaz Ayuso mogli bi udvostručiti broj zastupnika u odnosu na prošli sastav. Predviđa im se oko 40 posto glasova, u državi u kojoj su na vlasti socijalisti.

PP je samostalno vladao Madridom posljednjih 26 godina, a od 2019. u koaliciji s desnom strankom Ciudadanos (Građani). No za formiranje regionalne vlade Ayuso će se ovaj put možda trebati osloniti na Vox, treću najveću stranku u nacionalnom parlamentu, a čelnica PP-ja tu je mogućnost nazvala neproblematičnom.

Potencijalna koalicija ujedinila je u drugim slučajevima razjedinjenu ljevicu koja je pozvala na masovnu izlaznost nakon žestoke kampanje. Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez upozorio je da bi savez Narodne stranke s Voxom mogao ugroziti demokratski sustav cijele Španjolske.

Ljevičarski Unidas Podemos, u koaliciji sa Sanchezom na nacionalnoj razini, čak je odabrao slogan „fašizam ili demokracija“.

Vox je osnovan 2014., a stranku opisuju kao krajnje desnu i populističku. Pet godina kasnije Vox po prvi put ulazi u španjolski parlament. U kampanji za izbore u Madridu Vox je imao plakate usmjerene protiv migranata, uz slogan „Zaštitimo Madrid, glasajte za sigurnost“.

Stranka je zagovarala i povlačenje zakona o zaštiti žena od nasilja, tvrdeći da je diskriminatoran protiv muškaraca, te se protivila preseljenju tijela diktatora Francisca Franca iz njegovog mauzoleja na manje groblje, piše BBC.