OESS UPOZORAVA

Izbori u Bjelorusiji nisi ni slobodni niti nepristrani

24.09.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Parlamentarni izbori održani u nedjelju u Bjelorusiji nisu bili ni slobodni niti nepristrani, navela je u ponedjeljak promatračka misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nakon izbora koje je već osudila bjeloruska oporba.

"Slobodni izbori podrazumijevaju da se ljudi slobodno izražavaju, organiziraju i priželjkuju mandat, ali nismo ništa od toga vidjeli tijekom kampanje", naveo je koordinator specijalne misije OESS za te izbore Matteo Mecacci u priopćenju.

On je precizirao da ti izbori od početka nisu dali mjesto konkurenciji. Antonio Milososki, šef promatračke misije, naglasio je 'nedostatak neutralnosti i nepristranosti izbornih povjerenstava, što potkapa povjerenje u proces'.

'Unatoč poboljšanju izbornog zakona 2010. i 2011., zakonski okvir ne jamči primjereno održavanje izbora prema preporukama OESS-a i međunarodnih normi', dodao je u priopćenju. Iako Ustav jamči slobodu izražavanje i postoji veliki broj medija, praćenje kampanje nije ponudilo veliku lepezu stajališta. Medijsko praćenje je bilo usmjereno na predsjednika i vladu, a pozornost posvećena kandidatima je smanjena na minimum', dodaje ta organizacija.

Brojni promatrači nisu mogli stvarno pratiti prebrojavanje ili su ga ocijenili negativno, naglašava OESS.

Na parlamentarnim izborima u nedjelju u prvom krugu je raspodijeljeno 109 od 110 mjesta kandidatima sklonim vlasti uz stopu sudjelovanja od 74 posto, prema bjeloruskom izbornom povjerenstvu.

Oporba je u nedjelju navečer obznanila da su službeno objavljeni rezultati i stopa sudjelovanja falsificirani.

Središnje izborno povjerenstvo je unaprijed odbacilo svaku kritiku i ocijenilo da se radi o a prirori negativnom stajalištu.