OESS UPOZORAVA

Izbori u Bjelorusiji nisi ni slobodni niti nepristrani

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.09.2012 16:01
  • Objavljeno 24.09.2012 u 16:01
IZBORI U BJELORUSIJI

IZBORI U BJELORUSIJI

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Parlamentarni izbori održani u nedjelju u Bjelorusiji nisu bili ni slobodni niti nepristrani, navela je u ponedjeljak promatračka misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nakon izbora koje je već osudila bjeloruska oporba.

"Slobodni izbori podrazumijevaju da se ljudi slobodno izražavaju, organiziraju i priželjkuju mandat, ali nismo ništa od toga vidjeli tijekom kampanje", naveo je koordinator specijalne misije OESS za te izbore Matteo Mecacci u priopćenju.

On je precizirao da ti izbori od početka nisu dali mjesto konkurenciji. Antonio Milososki, šef promatračke misije, naglasio je 'nedostatak neutralnosti i nepristranosti izbornih povjerenstava, što potkapa povjerenje u proces'.

'Unatoč poboljšanju izbornog zakona 2010. i 2011., zakonski okvir ne jamči primjereno održavanje izbora prema preporukama OESS-a i međunarodnih normi', dodao je u priopćenju. Iako Ustav jamči slobodu izražavanje i postoji veliki broj medija, praćenje kampanje nije ponudilo veliku lepezu stajališta. Medijsko praćenje je bilo usmjereno na predsjednika i vladu, a pozornost posvećena kandidatima je smanjena na minimum', dodaje ta organizacija.

Brojni promatrači nisu mogli stvarno pratiti prebrojavanje ili su ga ocijenili negativno, naglašava OESS.

Na parlamentarnim izborima u nedjelju u prvom krugu je raspodijeljeno 109 od 110 mjesta kandidatima sklonim vlasti uz stopu sudjelovanja od 74 posto, prema bjeloruskom izbornom povjerenstvu.

Oporba je u nedjelju navečer obznanila da su službeno objavljeni rezultati i stopa sudjelovanja falsificirani.

Središnje izborno povjerenstvo je unaprijed odbacilo svaku kritiku i ocijenilo da se radi o a prirori negativnom stajalištu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi