I DALJE SE BROJE GLASOVI

Izbori u BiH: Izetbegović već proglasio pobjedu!

12.10.2014 u 23:45

Bionic
Reading

Bakir Izetbegović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH, proglasio je pobjedu sa, kako je rekao, 225.000 glasova od 75 posto prebrojanih. Razlika od drugoplasiranog Fahrudina Radončića je, tvrdi, 75.000 glasova.

Premda još nisu objavljeni prvi neslužbeni rezultati izbora u BiH, Izetbegović je već proglasio pobjedu i zahvalio glasačima, aktivistima i medijima.

'SDA ima veoma pouzdan sistem praćenja rezultata.
Na bazi prebrojanih 75 posto glasova, ja vodim sa 225.000 glasova. Sljedeći kandidat ima 75.000 manje glasova, tako da ja mogu proglasiti pobjedu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH', kazao je Bakir Izetbegović.

Rekao je da trenutno SDA ima 34 posto i skoro je duplo jača od sljedeće stranke po broju glasova. Dodao je da će na nivou države i Federacije, SDA biti vodeća stranka svih budućih koalicija i procesa - piše klix.ba.

Među ključnim kandidatima za srpskog člana Predsjedništva
Bosne i Hercegovine te za predsjednika Republike Srpske vodi se 'mrtva utrka' a prebrojavanje glasova ukazuje kako će o pobjednicima odlučiti tek mali broj glasova, proistječe iz procjena što su ih u nedjelju navečer objavile političke stranke koje su istaknule kandidate za ove pozicije

'O pobjednicima će odlučiti foto-finiš'
, izjavio je u nedjelju navečer u Banjoj Luci predsjednik Narodne demokratske partije (NDP) Dragan Čavić čija stranka čini dio koalicije koja se bori za smjenu s vlasti Milorada Dodika.

Partija demokratskog progresa (PDP) čiji je predsjednik Mladen Ivanić ujedno kandidat za člana Predsjedništva BiH objavila je tijekom večeri kako on vodi sa 116 tisuća glasova u odnosu na kandidatkinju Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željku Cvijanović koja je prema glasovima prebrojanim do 22 sata dobila potporu 104 tisuće birača.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić je pak nešto prije 23 sata iznio podatak po kojemu je na temelju uzroka od 58 posto prebrojanih glasova Cvijanović u vodstvu s 54,5 posto osvojenih glasova dok je Ivanić dobio 46,5 posto.

Tijesna razlika od tek nekoliko postotnih bodova vodi se, prema stranačkim informacijama, i između Dodika i Ognjena Tadića, kandidata Srpske demokratske stranke (SDS) za predsjednika RS.

Ranije je izborni stožer HDZ BiH objavio da je Dragan Čović, njihov kandidat za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva, dobio potporu dvije trećine glasova Hrvata koji su izašli na nedjeljne opće izbore u toj zemlji.

Dodano je da se za proglašenje Čovićeve pobjede moraju pričekati podatci iz općina s većinskim bošnjačkim biračkim tijelom.