važan dan

Izbori u Armeniji, premijer Pašinjan želi osnažiti svoju poziciju

09.12.2018 u 08:19

Bionic
Reading

Armenci su u nedjelju počeli izlaziti na prijevremene parlamentarne izbore na kojima premijer Nikol Pašinjan, kojeg je izabrao parlament u svibnju nakon mirne revolucije početkom godine, nastoji osnažiti svoj mandat

Pašinjan je na vlast došao nakon masovnih uličnih prosvjeda protiv korupcije i nepotizma u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Bivši glavni urednik dnevnog lista, koji je bio zatvoren zbog poticanja nemira 2008., predstavlja dramatični odmak od kadrova koji su vladali Armenijom od kraja 1990-ih.

Podnio je ostavku u listopadu kako bi se parlament u kojemu nema većinu mogao raspustiti i raspisati prijevremeni izbori. Bivša vladajuća Republikanska stranka još uvijek dominira parlamentom koji je izabran 2017.

Nakon smjene vlasti neki su visokopozicionirani dužnosnici bili otpušteni i neki uhićeni a žalbeni sud naredio je u petak pritvor za bivšeg predsjednika Roberta Kočarjana zbog optužbi za podrivanje ustavnog poretka.

On je uhićen u srpnju no oslobođen je sljedećeg mjeseca i predmet je upućen na žalbeni sud.

Kočarjan je drugi armenski predsjednik koji je služio od 1998. do 2008. kad su izbili prosvjedi zbog spornih izbora.

Pašinjan očekuje da će nedjeljni izbori rezultirati parlamentom koji bolje odražava novi politički krajobraz u zemlji.

Na izborima sudjeluje devet stranaka i dva bloka i prema anketama savez Moj korak, koji obuhvaća Pašinjanovu Stranku građanskog sporazuma uvjerljivo će osvojiti većinu u parlametu.

Pašinjan je obećao da će i nakon izbora održati bliske odnose s Moskvom.