TURSKA BIJESNA

Armenija sretna zbog rezolucije Bundestaga o genocidu

02.06.2016 u 15:59

Bionic
Reading

Armenija je u četvrtak s odobravanjem dočekala donošenje rezolucije kojom se priznaje genocid nad Armencima potkraj Otomanskog Carstva, koju su prihvatili njemački zastupnici u Bundestagu, a Turska joj se oštro usprotivila.

'Armenija pozdravlja donošenje rezolucije u Bundestagu o priznavanju genocida nad Armencima i drugim kršćanskim narodima', ističe u priopćenju armensko ministarstvo vanjskih poslova.

'To je vrijedan doprinos Njemačke međunarodnom priznavanju i osudi armenskog genocida, ali i općoj borbi za sprječavanje genocida i zločina protiv čovječnosti', ocijenilo je.

Ministarstvo žali što 'turske vlasti i dalje uporno odbijaju nepobitnu činjenicu da je Osmansko Carstvo počinilo genocid', istaknuvši da njezini bivši saveznici, 'Njemačka i Austrija prihvaćaju danas dio svoje odgovornosti' u tom genocidu.

Armenci ocjenjuju da je potkraj Osmanskog Carstva u vrijeme Prvog svjetskog rata sustavno ubijeno više od 1,5 milijun pripadnika njihova naroda. Mnogi povjesničari i više od dvadeset zemalja, među kojima Francuska, Italija i Rusija, priznali su da su ti pokolji genocid.

Turska pak tvrdi da je bila riječ o građanskom ratu koji je pratila glad i u kojemu je poginulo 300.000 do 500.000 Armenaca i isto toliko Turaka.