NE KREĆITE NA PUT AKO NE MORATE

Udarni vikend: Povremene kilometarske kolone, problemi i na staroj cesti

28.07.2018 u 06:49

Bionic
Reading

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju kako se u subotu očekuje vrhunac gužvi i to od najranijih jutarnjih sati. Domaćim turistima savjetuju da ne kreću na put tijekom vikenda

HAK u 17.27 donosi niz upozorenja:

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC1 u mjestu Broćanac, poslije Slunja prema Rakovici, vozi se otežano, jednim trakom, a vozila se propuštaju naizmjence.

Povremeno je još pojačan promet na cestama u smjeru mora i u smjeru unutrašnjosti, duž Jadranske magistrale (D8), zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, u trajektnim pristaništima i lukama te na pojedinim graničnim prijelazima, no gužve u prometu manje su nego tijekom dana. Povremeno se na pojedinim dionicama autocesta vozi usporeno i u koloni, osobito u blizini odmorišta i čvorova, pa vozače pozivamo da brzinu vožnje prilagode trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosni razmak između vozila.

Povremeni zastoji i smetnje zbog velike gustoće prometa te izvanredne situacije i ograničenja:

  • A1 Zagreb-Split-Ploče:

zbog veće gustoće prometa na pojedinim se dionicama u oba smjera vozi usporeno, u koloni - u smjeru Dubrovnika između vijadukta Božići i čvora Maslenica, kolona je oko 4 km;

na izlazu s autoceste u Lučkom kolona je oko 3 km, a na naplatnoj postaji Demerje nema dužih čekanja;

  • A2 Zagreb-Macelj:

kolona na naplatnoj postaji Trakoščan u smjeru GP Macelj oko 5 km (vozila se povremeno zaustavljaju na čvoru Krapina);

  • +13
Prema NP Lučko vozi se usporeno i u kolonama Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL
  • A3 Bregana-Lipovac:

pojačan promet u smjeru istoka, kolona vozila na GP Bajakovo oko 5 km;

  • A4 Goričan-Zagreb:

pred naplatom Goričan u smjeru GP Goričan kolona je oko 2 km, vozila se povremeno preusmjeravaju na "stari" prijelaz;

  • Zbog povremenih se pljuskova vozi usporeno na cestama u Lici i Gorskom kotaru, na dionici autoceste A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Ogulin

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će danas, 28. srpnja, do 14:00 sati te u nedjelju, 29. srpnja, od 12:00 do 23:00 sata.

  • +6
Grmljavinsko nevrijeme na Korčuli Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA:

Zbog predmeta na kolniku na autocesti A3 između čvora LUČKO i čvora BUZIN u smjeru Lipovca, moli se korisnike za pojačan oprez.

Zbog očevida prometne nesreće obustavljen je promet na županijskoj cesti ŽC3138 u mjestu Daruvarski Brestovac. Obilazak je lokalnim prometnicama.

Zbog radova vozi se jednom stranom, dvosmjerno, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Velika Kopanica i Babina Greda.

Pometna prognoza za 28.07.2018.

Vozit će se po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima u prvom dijelu dana u Slavoniji i Baranji, a od sredine dana i drugdje u unutrašnjosti. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te podsjećaju da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (pljuskovi, magla, oblačno vrijeme itd.) voze s uključenim kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Izračunali smo isplati li se na more više putovati starom cestom ili autocestom

Očekuje se gust promet na većini cestovnih pravaca u smjeru mora i unutrašnjosti.

Najveća gustoća prometa očekuje se na: autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na naplatnim postajama Lučko i Demerje autocesti A6 Rijeka-Zagreb autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka Istarskom ipsilonu (A8) u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija pred čvorom Matulji (B8) i tunelom Učka ?u oba smjera Jadranskoj magistrali (DC8) Krčkom mostu (DC102) graničnim prijelazima s Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom prilaznim cestama trajektnim lukama i pristaništima gradskim prometnicama i obilaznicima (zagrebačkoj i riječkoj) za vrijeme jutarnjih i poslijepodnevnih vršnih sati. U trajektnom i katamaranskom prometu ne očekujemo poteškoće, no moguće su gužve i čekanja na ukrcaj u pojedinim trajektnim pristaništima.

  • +17
Pojačan promet na naplatnim kućicama Lučko Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Prometna prognoza za vikend

Posljednjeg vikenda u srpnju vrhunac gužvi očekuje se tijekom subote, 28. srpnja od najranijih jutarnjih sati. Najveći broj turista ponovno će doći iz zapadnoeuropskih država, a osim njih, mnogi građani Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja (Slovenije, BIH, Srbije), krenut će na ljetni odmor. Kao i prethodnih vikenda, našim građanima HAK savjetuje da izbjegavaju putovanje upravo tijekom subote i nedjelje.

U subotu, 28. srpnja vrlo gustog prometa bit će u smjeru mora na svim cestovnim pravcima. Česta zaustavljanja i iznimno usporen promet bit će na sljedećim mjestima:

• A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2, zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;

• Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, ispred tunela Učka i kod čvora Matulji prema Rijeci;

• granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);

• duž Jadranske magistrale (DC8) osobito na dionicama Crikvenica-Novi Vinodolski-Senj, u okolici Zadra, Trogir-Split-Omiš-Makarska, u okolici Šibenika i Dubrovnika kao i u blizini ostalih turističkih središta • na Krčkom mostu; • u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Subotnje gužve, u smjeru mora, počinju u ranim jutarnjim satima i traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba.

  • +7
Nizozemci i Nijemci krenuli na godišnji, gužve u trajektnoj luci Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Tijekom nedjelje, 29. srpnja najjači promet se očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

HAK savjetuje da za putovanje prema moru birate petak u prijepodnevnim satima ili subotu u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, dok za povratak s mora birate nedjelju prijepodne. Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na HAK-ovoj internetskoj stranici, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u

Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 petkom u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HR2.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjestan Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

Savjeti HAK-a

• imati dovoljno tekućine (najbolje vode ili negaziranih sokova);

• odmoriti se i redovito se zaustavljati na za to predviđenim odmorištima;

• pravilno regulirati klima uređaj u vozilu;

• dobro se informirati;

• uživati u odlasku na odmor.

Potrebno je provjeriti sljedeće:

• razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putem putnog računala.

• razinu rashladne tekućine. Ukoliko je razina niska rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).

• razinu tekućine za stakla.

• tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača. • pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače.

• Pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i prva pomoć.