ORBAN U SLOVENIJI

'Izbjeglički val prijeti europskom identitetu'

06.11.2015 u 22:20

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban založio se u petak u Lendavi u Sloveniji za zaustavljanje migracijskog vala koji preplavljuje Europu upozorivši da on prijeti europskom identitetu

'Migracije iznova pišu povijest ovih krajeva, a nove su stotine tisuća ljudi druge kulture opet pred našim granicama. Ako taj migrantski val ne zaustavimo, neće više biti onakve Europe za koju smo se borili', kazao je mađarski premijer na svečanosti povodom 40. obljetnice osnutka manjinske organizacije mađarske manjine u tom dijelu Slovenije.

Po riječima Orbana, pred europskim su političarima sada teške odluke.

'Za njih ćemo odgovarati i našim biračima, ali i našim potomcima, zato ne smijemo biti neodlučni, ni na riječima ni na djelu', kazao je premijer Orban koji se u Lendavi susreo sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

'Svaki Mađar, svaki Slovenac i svaki državljanin Europe odgovorni su za cijelu Europu', kazao je Orban, rekavši da je njegova zemlja Sloveniji suočenom s golemim valom migranata spremna pomoći.

Europa je uvijek bila jaka upravo zbog svojih kršćanskih korijena i treba biti zabrinuta za zajedničku budućnost, a srednja Europa o kojoj su često odlučivali drugi to mora prekinuti i sama o sebi donositi odluke.

'Želimo sami odlučivati o svojoj sudbini. Naučili smo se kako treba živjeti i kako iskoristiti slobodu za koju smo se izborili', kazao je Orban, dodavši da je od naroda ovisno hoće li se prepustiti sudbini i biti pasivni predmet povijesti ili će sam brinuti za svoju budućnost.