MAĐARSKO ZATVARANJE GRANICA

Izbjeglička kriza uz Veliku Britaniju vruća tema EU summita

19.02.2016 u 09:32

Bionic
Reading

U Bruxellesu se nastavlja summit čelnika Europske unije u čijem je fokusu osim ostanka Velike Britanije unutar europske obitelji izbjeglička kriza za koju se traži zajedničko europsko rješenje, a kritiziraju se pojedinačni potezi članica. Mađarska je pak najavila zatvaranje tri željeznička prijelaza s Hrvatskom na 30 dana, počevši od nedjelje, zatvarajući tako pravce kojima su se prošle godine koristile tisuće izbjeglica. U međuvremenu, talijanski premijer Matteo Renzi upozorio je istočne članice Europske unije da bi mogle dobiti manje novca ako ne budu solidarne u rješavanju izbjegličke krize, a Kanada će uvesti prijelazni program besplatne zdravstvene njege za sve izbjeglice i tražitelje azila

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko razgovarao je Bruxellesu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o odnosima dviju zemalja i mogućnostima za unapređenje suradnje te o izbjegličkoj krizi te je nakon jučerašnjeg sastanka istaknuo da taj teški humanitarni problem treba probati pokušati savladati zajednički: 'To je moguće samo ako ste u dobrim odnosima sa susjedima i ako postoji zajednički plan na nivou EU-a'.

Razgovori s Mađarskom trebali bi se nastaviti sljedećih tjedana, a ta je zemlja najavila da je spremna podići ogradu i na svojoj granici s Rumunjskom kako bi prekinula ulazak izbjeglica i najvjerojatnije će to morati učiniti, rekao je u četvrtak Jans Lazar, ravnatelj ureda premijera Viktora Orbana.

U međuvremenu, od Austrije se traži da odustane od strožih mjera koje su se počele primjenjivati na granici sa Slovenijom, a prema kojima će ta zemlja primati 80 zahtjeva za azilom dnevno.

Hrvatsku na summitu po prvi put predstavlja premijer Tihomir Orešković, koji je, podsjetimo, o izbjegličkoj krizi rekao: 'Mi smo tu svi zajedno, to nije samo problem Balkana, već jedan veliki izazov koji čemo kao Europa morati rješiti'.

Tri željeznička prijelaza s Hrvatskom koje je Mađarska odlučila zatvoriti na 30 dana, počevši od nedjelje su Murakeresztur-Kotoriba, Gyekenyes-Koprivnica i Magyarboly-Beli Manastir, preko kojih je prošle godine u Mađarsku na putu prema Njemačkoj ušlo mnogo izbjeglica sve dok Mađarska nije dovršila ogradu na južnoj granici prema Srbiji i Hrvatskoj krajem 2015.

'Europa ne može graditi svoju sreću na tuđoj nesreći!'

Ravnatelji policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije potpisali su jučer u zagrebačkom hotelu Internacionalu izjavu kojom su dogovorili da će se profilacija migranata provoditi na grčko-makedonskoj granici i da će ih se organizirano prevoziti od Gevgelije do Šida.

Inicijativa Dobrodošli upozorila je da Europa ne može graditi svoju sreću na tuđoj nesreći i od spomenutih zemalja zatražila da ne posežu za mjerama vraćanja izbjeglica u nesigurnost podizanjem unutarnjih graničnih kontrola te igranja ping-ponga ljudskim sudbinama jer imaju moralnu i političku odgovornost prema izbjeglicama koje kucaju na naša vrata.

Renzi: manje novca za članice koje nisu solidarne u izbjegličkoj krizi

Talijanski premijer Matteo Renzi upozorio je istočne članice Europske unije, piše Hina, da bi mogle dobiti manje sredstava iz strukturnih fondova Europske unije ako ne budu solidarne u rješavanju izbjegličke krize, rekli su sudionici EU-ovog summita u Bruxellesu.

Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka, članice Višegradske skupine, oštro se protive EU-ovom planu o raspoređivanju imigranata u sve članice Unije.

'Migracijska kriza je zajednički problem svih zemalja EU-a. Ako ne pokažete solidarnost, zemlje koje najviše doprinose europskom proračunu mogle bi pokazati manje solidarnosti prema vama', rekao je izvor koji je čuo Renzijevu poruku kolegama na večeri u četvrtak.

On je zaprijetio istočnoeuropskim zemljama smanivanjem sredstava za razvoj njihovih najsiromašnijih regija.

Oko jedne trećine europskog sedmogodišnjeg proračuna za razdoblje od 2014. do 2020. odlazi za projekte u siromašnijim, uglavnom bivšim komunističkim zemljama i u siromašnim regije Unije kroz tzv. strukturne fondove.

Pregovori oko nove financijske perspektive za razdoblje nakon 2020. počet će ove godine. Italija je treća po redu po visini doprinosa europskom proračunu, nakon Njemačke i Francuske. Kako troškovi prihvata izbjeglica rastu, zemlje koje ih najviše primaju pozivaju na financijsku potporu iz europskog proračuna.

Kanada: zdravstvena njega svim izbjeglicama i tražiteljima azila

Kanadska vlada je objavila u četvrtak uvođenje programa besplatne zdravstvene njege za sve izbjeglice i tražitelje azila koji je djelomično srušila prethodna administracija 2012.

Taj prijelazni program koji pokriva bolničku i medicinsku njegu, lijekove na recept, kao i njegu zubi, bit će uspostavljen u cjelosti od 1. travnja, a procjenjuje da će stajati 5,9 milijuna kanadskih dolara, ili 3,9 milijuna eura, rekao je ministar za imigraciju John McCallum

Prethodna konzervativna vlada je isključila iz tog programa tražitelje azila kojima je odbijena molba, kao i one koji su uložili priziv.

Godine 2014. savezni sud je protuustavnim ocijenio ta isključenja i naveo da prestavljaju okrutan tretman na temelju kanadske povelje prava i sloboda. Prethodna vlada je uložila priziv na tu odluku, ali ga je u prosincu odbila vlada Justina Trudeaua