NIKOLA VULJANIĆ:

'Izađite na ulice, Hrvatska nije američko smetlište!'

12.12.2013 u 13:24

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarac Nikola Vuljanić šokiran je najavom premijera Zorana Milanovića da bi se prekrcaj sirijskog kemijskog otpada mogao odviti na hrvatskom teritoriju. 'Potpuno sam šokiran da to hrvatska Vlada podržava i još čujemo od Milanovića da je to plemenit čin. Očito je plemenit jer je ovo jedina strana investicija koju je Vlada sposobna privući', poručio je u četvrtak Vuljanić

Nikola Vuljanić, izvjestitelj EP-a za Albaniju, sredinom studenog dao je intervju za albansku TV u kojem je žestoko kritizirao uništavanje sirijskog kemijskog otpada u Albaniji. Nazvao je to korupcijom velikih razmjera te pozvao građane na prosvjed, a albanskog premijera Edija Ramu da odbije taj prijedlog.

Vuljanić nije ni sanjao da će taj isti otpad doći do Hrvatske.

'Albanci su pokazali odlučnost i spremnost reći SAD-u povijesno NE, a albanska se Vlada pokazala sposobnom poslušati vlastiti narod. Slučajni premijer Milanović nije u stanju odbiti ikoga pošto nema stav apsolutno ni o čemu, a za mišljenje hrvatskih građana ga nije briga', navodi Vuljanić.

Hrvatski europarlamentarac ne vjeruje u priču da će se kemijski otpad u Hrvatskoj samo pretovariti, a uništiti negdje na Atlantiku.

'Ako će se i samo pretovariti kod nas, zašto bi mi to dopustili? Neka to Amerikanci voze sebi i neka tamo s time rade što god žele. To nije bio naš rat niti smo mi proizvodili oružje', rekao je Vuljanić.

'Pozivam građane da podignu svoj glas i izađu na ulice, da ne dopuste Milanoviću i ekipi ovakav oblik manipulacije narodom jer bi to bila katastrofa za cijelu Hrvatsku. Treba se oštro usprotiviti kao što je to učinila Albanija, očito da i od njih možemo učiti', zaključuje Vuljanić, dodajući da je sad vrijeme za iskreno i pravo domoljublje, a ne na referendumima kojima se smanjuju prava manjinama.

Pogledajte intervju Nikole Vuljanića za albansku TV: