DIPLOMATSKI MANEVAR

'Izađimo na kavu': Scholz primijenio stari trik na Orbanu i spasio totalni debakl s Ukrajinom

15.12.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Iako je mađarski premijer Viktor Orban blokirao 50 milijardi eura za Ukrajinu iz proračuna Europske nije, čelnici država članica EU uspjeli su na zanimljiv način izglasati drugu važnu odluku za Kijev. Na samitu u četvrtak odlučili su otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom, ali i Moldavijom, odobriti kandidatski status Gruziji, dok će s BiH pregovori biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskadi s kriterijima za članstvo

Nakon tri sata rasprave o pristupanju Ukrajine europskom bloku, njemački kancelar Olaf Scholz predložio je Orbanu da popiju kavu izvan dvorane. Ako Orban doista nije spreman pristati na otvaranje pregovora o proširenju s Kijevom, rekao je Scholz, trebao bi razmisliti o kratkom napuštanju prostorije s pregovaračkim stolom. To bi omogućilo čelnicima 26 država da jednoglasno odobre put Ukrajine ka pristupanju EU, jer pravila to dopuštaju ako je jedan čelnik odsutan, a Orban bi još uvijek mogao reći da nije glasao 'za' .

Nakon što su njih dvojica razgovarali na marginama, Orban je napustio prostoriju, otvarajući put povijesnoj odluci EU-a da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom nakon što se Mađarska cijeli dan tome žestoko protivila. Scholzova izvanredna strategija, koju su za Politico opisala tri dužnosnika upoznata s događajima, iznenadila je krugove u Bruxellesu, ali i šire. Scholzov dosje na europskoj pozornici otkako je imenovan 2021. do sada je bio razočaranje, a kritičari su mu zamjerali nedostatak taktičkih pregovaračkih i komunikacijskih vještina u usporedbi s bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Dužnosnici i diplomati EU-a na samitu u četvrtak nisu mogli reći je li Scholzov potez ikada prije korišten. 'Poslužio se starim trikom iz svog vremena s mladim socijalistima', rekao je jedan dužnosnik, misleći na organizaciju mladih Scholzovog SPD-a, gdje je kancelar bio zamjenik predsjednika 1980-ih.

  • +6
Samit čelnika EU-a Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Jedan je dužnosnik rekao da je Orban bio poljuljan već tijekom radnog doručka sa Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, predsjednikom Vijeća EU Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Orban se tada se trudio pružiti uvjerljive argumente za svoju tvrdnju da Ukrajina pati od nedostataka vladavine prava zbog čega nije spremna za pristupanje i da je Komisija pogriješila u procjeni reformskog napretka Ukrajine, iako je povjerenik za proširenje, Oliver Várhelyi, blizak Orbanov saveznik iz Mađarske kojeg je on osobno izabrao.

Nekoliko sati kasnije, na samitu, čelnici EU-a nastavili su kritizirati mađarskog premijera zbog odbijanja da otvori pregovore s Ukrajinom. 'Nakon nekoliko sati u kojima je ostalih 26 čelnika opovrglo sve Orbanove argumente, Scholz je došao u pravo vrijeme sa svojim prijedlogom', rekao je jedan diplomat, referirajući se na izvođenje Orbana iz dvorane kada se odlučivalo o pokretanju pregovora s Ukrajinom.

Nakon što su čelnici EU-a objavili odluku o otvaranju pregovora, Orban je na Facebooku poručio: 'Mađarska ne želi biti dio ove loše odluke!' Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tada je već slavio na X-u: 'Zahvaljujem kancelaru Scholzu na njegovim osobnim naporima i Njemačkoj na njezinom vodstvu.'