HRVATSKI SELJAČKI SAVEZ

'Iza poljoprivrednih poduzeća stoje tisuće kooperanata'

  • Autor: K. Kartus
  • Zadnja izmjena 29.03.2010 14:10
  • Objavljeno 29.03.2010 u 14:01
mljekari prosvjed SELJACI TRAKTORI ZAGREB

mljekari prosvjed SELJACI TRAKTORI ZAGREB

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

U Hrvatskom seljačkom savezu smatraju da su javne prozivke malih poljoprivrednih proizvođača zapravo manipuliranje podacima. Tajnik Saveza Damjan Bogdanović reagira na današnji članak Jutarnjeg lista o većoj efikasnosti poljoprivrednih poduzeća u odnosu na mala poljoprivredna gospodarstva. Članak ističe da polovicu poljoprivredne proizvodnje od 7,5 milijardi kuna ostvaruje 700 velikih poduzeća, a mali poljoprivrednici preostalu polovicu

'Podatke ne možemo tako iščitavati. Iza svakog poduzeća stoje njegovi kooperanti kojih je ponekad na tisuće. Zadruga se vodi kao jedan poljoprivredni subjekt i jedan korisnik poticaja, ali ona ima mnogo članova na koje se ti poticaji raspoređuju i koji ostvaruju proizvodnju', kaže Bogdanović.

Poduzeća imaju efikasniju poljoprivrednu proizvodnju na 20 posto poljoprivrednih obradivih površina, bolje prinose i time pokazuju racionalnije poslovanje efikasnije, ali ne treba razmatrati samo površine koje poduzeća sama obrađuju, smatra on.

'Takve količine poduzeća ne mogu ostvarivati na tako malim površinama i zato imaju tisuće kooperanata koji su mali poljoprivrednici. Poduzeća, međutim, svu proizvodnju prikazuju kao svoju', naglašava Bogdanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi