KRVAVA OVRHA PASA

Iz Zverovih kaveza spašena samo kuja Maggie

26.10.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Nakon dramatične ovrhe kod uzgajivača pasa Dragutina Zvera na Ribič bregu, koja je završila talačkom krizom i bacanjem bombi, nije pronađeno svoj troje skupocjenih pasa pasmine engleski buldog koje je potraživao madžarski uzgajivač: mužjaku Boberlan Play with Fire i ženki Lovealble Bulls izgubio se svaki trag

U sjeni teškog incidenta na Ribič bregu, u kojem je zamalo stradalo nekoliko osoba, ostao je dramatičan pokušaj ovršnog postupka nad psima, koju je pokrenuo i dobio Fanta Györy iz Mađarske.

Davorin Zver, umirovljeni liječnik i uzgajivač pasa koji je na osobe koje su pokušale izvesti ovrhu bacio ručne bombe, od subote se nalazi u varaždinskoj Općoj bolnici zbog zdravstvenih problema izazvanih dijabetesom. Čim se oporavi, bit će premješten u pritvor koji mu je određen u trajanju od mjesec dana kako ne bi mogao pokušati utjecati na svjedoke, ali i s obzirom na težinu počinjenja više kaznenih djela.

Policijska potjera za Davorinom Zverom

Zvera se sumnjiči da je počinio kazneno djelo protiv života i tijela pokušajem teškog ubojstva na štetu dvojice policijskih službenika, zatim kazneno djelo pokušaja ubojstva na štetu sudskog službenika, veterinara, bravara i odvjetnika ovrhovoditelja, kao i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

Mađarski uzgajivač pasa pokrenuo je lani na ivanečkom Općinskom sudu ovršni postupak kako bi dobio natrag tri pasa pasmine engleski buldog, mužjaka imena Bomberlan Play with Fire te ženke imena Meggie i Loveable Bulls. Općinski sud presudio je u njegovu korist u travnju 2008, a 10. veljače ove godine presudu je potvrdio i varaždinski Županijski sud. Sukladno tome, ivanečki je sud 16. srpnja ove godine odredio oduzimanje buldoga.

Prvi pokušaj ovrhe bio je 2. listopada, kada je u Ribič breg došao i Fanta Györy u pratnji svog punomoćnika, varaždinskog odvjetnika Dragoslava Zubera. Budući da tada nisu zatekli Zvera kod kuće, a nije se ni javljao na mobitel, na njegovim je ulaznim vratima samo ostavljeno rješenje o ovrsi.

Idući, zamalo kobni pokušaj oduzimanja pasa bio je u petak, kada su uz ovrhovoditelja, odvjetnika, veterinara i bravara, u Ribič breg došla i tri policijska službenika PU varaždinske te jedan iz PP Ivanec. Nakon dozivanja oko 14 sati, Zver se nije pojavio u dvorištu, pa je bravar prerezao lanac na ogradi. Budući da se ni tada nitko nije javio, prišli su ogradi na donjem dijelu dvorišta, gdje su garaže i gdje se čuo lavež pasa. Bravar je otvorio srednja vrata garaže u kojoj je Mađar prepoznao u kavezu kuju Meggi te je svojim uređajem dečipirao čip i otpremio psa preko dvorišta u svoje vozilo. U tom trenutku na terasi se začulo kotrljanje i eksplozija, a potom je na dvorište bačena druga eksplozivna naprava koja je policajca i bravara bacila nekoliko metara, a ozlijeđen je i odvjetnik koji je prebačen u bolnicu. Uslijedila je i treća detonacija te pucnjavi iz vatrenog oružja, pa je pozvana dodatna policijska pomoć.

U kavezima kod Zvera pronađena je samo ženka Maggie i ona je danas sretno dopremljena k vlasniku u Mađarsku. Posljedice eventualnih trauma koje je Maggie doživjela zbog bombaškog obračuna tek će se utvrditi, a slijedi i istraga gdje su ostala dva psa koja je tražio mađarski vlasnik.