SENZACIONALNO OTKRIĆE

Iz svemira otkrivene tisuće egipatskih kuća i piramida

27.02.2014 u 11:02

Bionic
Reading

Nova arheološka istraživanja satelitima iz svemira u Egiptu su otkrila na tisuće do sada sakrivenih građevina – više od 1.000 grobnica, oko 3.000 kuća te 17 piramida

Početna iskapanja već su potvrdila neke od nalaza, među ostalim i dvije piramide.

Voditeljica istraživanja i egiptologinja, dr. Sarah Parcak sa Sveučilišta u Alabami u Birminghamu kaže da je zapanjena razmjerima otkrića.

'Intenzivno provodimo ovo istraživanje već više od godinu dana. Vidjela sam kako podaci stižu, međutim za mene je 'aha' trenutak bio kada sam u retrospektivi vidjela sve što smo našli. Nisam mogla vjerovati da smo locirali toliko mnogo nalazišta u Egiptu', rekla je za BBC Parcak i dodala da je san svakog egiptologa to da otkrije piramidu.

U novoj studiji njezin je tim analizirao snimke satelita koji kruže na visini od oko 700 km iznad Zemlje. Njihove su kamere toliko moćne da mogu otkriti objekte promjera manjeg od metra. Sastav identificiranih građevina utvrđen je infracrvenim snimanjem. Drevni Egipćani gradili su kuće od opeke koja je znatno gušća od okolnog tla tako da se oblici kuća, hramova i grobnica jasno razaznaju.

Dr. Parcak vjeruje da je ovo tek početak.

'Ovo su tek nalazišta koja se nalaze blizu površine. Postoje još mnoge tisuće lokaliteta uz Nil prekrivenih muljem. Ovo je tek početak takve vrste istraživanja', rekla je.

Egiptologinja kaže da joj je najuzbudljiviji trenutak bio kada je posjetila nalazište u Tanisu.

'Ondje su iskopali kuću staru 3.000 godina koju su otkrile satelitske snimke, a njezina je struktura potpuno odgovarala fotografijama. To je bila prava potvrda ove tehnologije', kazala je.

Egipatske vlasti planiraju upotrijebiti satelitsko snimanje kako bi zaštitile brojna nalazišta od vandala. Tijekom nedavne revolucije u toj su zemlji opljačkane brojne poznate arheološke lokacije.

'Na temelju snimaka možemo utvrditi iz kojeg je razdoblja grob koji je opljačkan pa možemo javiti Interpolu da prati prodaju li se antikviteti iz tog perioda', objasnila je Parcak.

'Indiana Jones je stara škola - otišli smo dalje. Oprosti, Harrison Ford', našalila se američka egiptologinja.