MINISTAR BOŠNJAKOVIĆ

'Iz Srbije su stigle optužnice i to sam osobno kazao Vekiću'

21.09.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Da su iz Srbije stigle optužnice koje se odnose na Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa, potvrdio je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade

Bošnjaković, međutim, nije znao reći kada su točno stigle, a istaknuo je i da dio dokumentacije manjka pa ne može detaljnije o cijeloj stvari.

Ipak, podsjetio je da je Vojno tužiteljstvo Republike Srbije još 90-ih godina podiglo jednu takvu optužnicu i da sada treba vidjeti je li i što preuzelo sadašnje srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine, a to će vidjeti kada dobiju kompletnu dokumentaciju.

U ovoj fazi, dodao je, ne traži se ni njihovo izručenje ni ispitivanje, niti da mi preuzmemo postupak, nego samo uručivanje dokumenata koji nisu svi dostavljeni, te je na pitanje je li optužnica uručena Šeksu kazao da još nije, upravo zato što nisu dostavljeni svi dokumenti, a svima će spomenutima dokumentacija biti uručena kad bude kompletirana.

Bošnjaković je priznao i da se jučer našao s Vekićem te da su razgovarali o dolasku optužnice protiv njega jer je obveza Hrvatske da mu uruči te dokumente. 'Što se tiče pravne pomoći, Ministarstvo pravosuđa će učiniti sve što može u svojoj nadležnosti, ali pravna pomoć je nešto sasvim drugo', kazao je ministar Bošnjaković, da bi potom dodao kako će dalje vidjeti kroz institute međunarodne pravne pomoći što Republika Srbija bude u odnosu na to tražila.

'Stvari se, mislim, razvijaju u duhu i kao što je bilo u predmetu Tihomira Purde i Vesne Bosanac, gdje se pružala međunarodna pomoć u kaznenim predmetima, ali koja je išla upravo za tim da se ti postupci, koji su zaista vrlo često bez ikakvih osnova i pravih dokaza, obustave', kazao je Bošnjaković.