SKI ATRAKCIJA NA OTOKU

Iž spreman za skijašku utrku: Već printaju 50. startni broj!

07.12.2017 u 21:27

Bionic
Reading

Dan uoči Badnjaka, 23. prosinca navečer, na otoku Ižu održat će se povijesna prva - skijaška utrka. Organizatori su joj nadjenuli ime Iška kraljica i očekuju gotovo pedeset natjecatelja te višestruko više gledatelja uz stazu dugu oko 60 metara

Neobična i efektna ideja organizacije zimskog spektakla rodila se prije godinu dana za jednog veselog druženja lokalnih aktivista, a u međuvremenu je uz pomoć sponzora i Turističke zajednice postala realnom. Tog dana u Lici će se na kamione ukrcati između 60 i 70 kubika snijega, oko podneva se očekuje njegov dolazak na otok, a do večeri će se urediti minijaturno skijalište u samom centru mjesta Veli Iž.

'Nešto će se sigurno otopiti, ali uz ledenu podlogu bit će dovoljno za stazu. Gledali smo vremensku prognozu, uvjeti će biti povoljni', obavještava nas predsjednik Mjesnog odbora Velog Iža Siniša Kulišić.

Na otočiću koji u svoja dva naselja broji tek petstotinjak stalnih stanovnika očekuju dolazak stotina vlasnika vikendica, ali i posjetitelja iz Zadra i okolice - o iškom skijalištu se, kažu, već danima naveliko govori.

'Malo ćemo ubiti dosadnu zimu na otocima, napravit ćemo fešticu za nas i naše goste. Na otoku nas se samo nekoliko bavi skijanjem - ej, teško da snijeg ikome i pada na pamet! - ali naši Slovenci, Austrijanci i Zagrepčani su oduševljeni. Evo, baš printamo pedeseti startni broj', nastavlja Kulišić.

Snijeg na Ižu prije pet godina Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Sama staza protezat će se središtem Velog Iža i završavat će na minijaturnom božićnom sajmu te će se u nekoliko kućica točiti kuhano vino i rakijice i posluživati prigodne delicije. Sve što se zaradi, najavljeno je, proslijedit će se lokalnoj školi za kupnju računala.

Više detalja pročitajte na ovome linku.

Na otoku Ižu snijeg pamte otprije pet godina, kada je snažna ciklona doslovno zatrpala cijelu Dalmaciju. Ne sjećaju ga se prije toga, a mislili su i da ga neće vidjeti tko zna dokad. Prevarili su se.