SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Ultimativni vodič za Advent u Zagrebu: Sve lokacije koje vrijedi posjetiti na jednom mjestu

02.12.2017 u 18:54

Bionic
Reading

Zagrebački advent petu godinu zaredom otvara svoja vrata za domaće i strane posjetitelje željne fine klope, dobre glazbe i još bolje zabave. I ove godine Zagrepčane i goste očekuje pregršt događanja na sedam lokacija manje nego prethodne godine, a grad je zauzvrat pojačao kulturnu ponudu kako bi se posjetitelji lakše snašli i stigli uživati u svim čarolijama adventa

Advent u našoj metropoli počinje 2. prosinca paljenjem svijeće na Manduševcu u 17 sati, a u bogatoj gastronomskoj, kulturnoj i glazbenoj ponudi moći ćete uživati sve do 7. siječnja.

Definitivno najveće iznenađenje je selidba jednog od najstarijeg i najpopularnijeg adventskog događanja, Fuliranja, na Strossmayerov trg. Prvi put u sklopu Adventa predsjednica otvora vrata Vile Prekrižje, koja čini dio kompleksa njezina ureda, a blagdansko veselje zaživjelo je ove godine i u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Za romantičnu atmosferu bit će zadužen Caffe de Matoš na Gornjem gradu, a očekuju nas i brojne izložbe, poput one o Nikoli Tesli, koja će se moći razgledati u Meštrovićevu paviljonu.

Zagrijavanje je započelo 30. studenog kako bi na dan početka najboljeg adventa u Europi sve teklo planirano. Provjerite što vas sve očekuje ove godine i pripremite se za najbolji tulum u gradu.

Ledeni park na Tomislavcu

Najveće klizalište u ovom dijelu Europe i ove nas godine očekuje na Trgu kralja Tomislava, omiljenom okupljalištu i starih i mladih. Veličanstveni park ukrašen tisućama lampica, gastro kućicama, svjetlima i dobrom glazbom za posjetitelje će biti otvoren svakog dana od 10 do 23 sata, a petkom i subotom klizalište će raditi do jedan sat u noći, osim na Badnjak, kad će raditi skraćeno, do 17 sati.

Cijena klizanja u Ledenom parku iznosi 15 kuna od 10 do 16 sati te 20 kuna od 16 do 23 sata, dok je najam klizaljki 20 kuna. Za djecu do šest godina, uz pratnju, klizanje je besplatno, dok umirovljenici, branitelji i studenti ulaznice za klizalište plaćaju 10 kuna u jutarnjim terminima. 

Ledeni park ponovo ostvaruje suradnju s HŽ-om. Naime HŽ nudi čak 50 posto popusta na cijenu povratne karte. Uz predočenje putne karte HŽPP-a na blagajni Ledenog parka ostvaruje se popust i na cijenu ulaznica za klizanje. U jutarnjem terminu cijena karte iznosi 10 kuna, a u popodnevnom terminu 15 kuna.

  • +23
Na Trgu kralja Tomislava svečano otvoren Ledeni park Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ove godine Ledeni park je ostvario suradnju i s Umjetničkim paviljonom. Uz predočenje kupljene karte za ulaz na klizalište, Umjetnički paviljon poklanja 10 kuna popusta na kartu za aktualnu izložbu, dok Ledeni park, uz predočenje kupljene karte za izložbu, poklanja pet kuna popusta za ulazak na klizalište.

Advent na Zrinjevcu

U najpoznatijem zagrebačkom perivoju s alejom platana posjetitelji će i ove godine moći uživati u pregršt adventskih kućica s bogatom gastronomskom ponudom, ručnim radovima, suvenirima i mnogočemu drugome, u idiličnom okruženju lampica i zvucima božićnih pjesama koji dopiru sa svih strana. Ako ste veliki ljubitelj starih zagrebačkih specijaliteta, raskošnih božićnih ukrasa i vesele atmosfere, onda je Zrinjevac pravo mjesto za vas.

Fuliranje na Strossmayerovu trgu

Popularno adventsko okupljalište se nakon sedam godina postojanja iz Tomićeve i Kurelčeve seli na Strossmayerov trg na Zrinjevcu. Ovdje kultura i zabava idu ruku pod ruku, a mnoštvo inovatora dočekuje vas s pomno biranim sadržajima za uši, oči, ali i nepce. Nova lokacija zahtijeva i novi moto koji ove godine nosi naziv Life is a circus pa je sasvim sigurno kako nas ove godine na Fuliranju očekuje razigrani, maštovit i veseli spoj ritmova, boja, okusa i mirisa. Brojni bendovi i DJ-i pobrinut će se za užarenu atmosferu, likovi iz mašte zabavit će one najmlađe, a Circus Gourmet Ring pobrinut će se da nitko ne ostane gladan.

Advent na glavnom trgu

Na Trgu bana J. Jelačića svaki nas dan očekuje raznovrstan zabavni program koji će se sastojati od koncerata, dječjih animacija tijekom dana te posebnih zabava u večernjim terminima. U nadopunjenoj verziji i ove nas godine na istočnom dijelu trga ispred kavane Johann Franck očekuje čarobna Božićna bajka, u kojoj će posjetitelji moći iskusiti pravu božićnu čaroliju prolaskom kroz šumu snijegom okićenih borova te uživati u ispijanju kuhanog vina i degustiranju slasnih kobasa.

  • +6
Koncert grupe Jinx u okviru otvorenja Adventa u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Advent na Europskom trgu

U samom srcu grada, na Europskom trgu, posjetitelje očekuje spoj dobre zabave i fine klope. Koncerti, atrakcije, izložbe i gastro kućice čine ovu lokaciju jednim od omiljenih okupljališta mladih. Na dan početka adventa na Europskom trgu moći ćete uživati u koncertu grupe Jinx, a narednih dana će za atmosferu biti zaduženi brojni domaći bendovi i DJ-i, dok će svaki četvrtak tijekom trajanja adventa biti rezerviran za nastupe Ivane Kindl, Nine Kraljić, Mije Dimšić, Zdenke Kovačićek i Vande Winter.

  • +54
Advent u Zagrebu 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanz

Božićne jaslice na Kaptolu

Drugu godinu zaredom oni najmlađi moći će uživati u živim jaslicama koje će biti postavljene na Kaptolu. Jaslice, štalica, građani Betlehema, domaće životinje, mudraci s Istoka i pastiri uprizorit će vrijeme Isusova rođenja i pružiti posebno božićno ozračje, a moći će se razgledati od 17. do 27. prosinca, osim na Badnjak, kada jaslice neće raditi, te 1. i 6. siječnja u 16.15, 17 i 19 sati.

Advent u Klovićevim dvorima

  • +18
Noćna čarolija Adventa u Zagrebu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: zagreb.hr

S prekrasnim pogledom na zagrebačku katedralu i adventska svjetla posjetitelji će na platou Gradec ispred ulaza u Klovićeve dvore moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi i besplatnim koncertima Detoura, Ljetnog kina, Marka Tolje, Kuzme & Shake Zulua, Songkillersa, Marijana Bana, Cubisma, Vatre i Dino Dvornik Tribute Banda. Koncertni program počinje 3., a završava 30. prosinca. Također, jedno od iznenađenja koje vas i ove godine očekuje na platou Gradec je okvir za najljepšu razglednicu, koji je prošle godine bio najslikanija atrakcija na Adventu. Posjetitelji će svoj zimski trenutak moći ovjekovječiti tako što će stati unutar okvira iz kojeg će pritiskom na gumb padati snijeg.

Caffe de Matoš

Novost na Gornjem gradu je Caffe de Matoš u sklopu Strossmayerovog šetališta, gdje će posjetitelji moći iskusiti gurmanske poslastice odabranih ugostitelja i potražiti za sebe suvenire i poklone za svoje najdraže. Svaku večer od 18 do 21 sat te vikendom od 11 do 14 sati bit će održani plesnjaci uz živu glazbu vrhunskih street style glazbenika, a oni zaljubljeni moći će zaključati svoj ljubavni lokot s posvetom na ogradi Gornjeg grada.

Priča s Griča – Advent na Vranicanijevoj poljani

Pokraj kule Lotrščak na Gornjem gradu posjetitelji će moći uživati u jazz ritmovima i ukusnoj ponudi gastro kućica koje su neizostavan dio adventskog iskustva. Da biste stigli do prekrasno uređene povijesne Vranicanijeve poljane, morat ćete se popeti na Gornji grad, no mistična atmosfera i dobra glazba sigurno će vrijediti svake stepenice. Glazbeni program 3. prosinca otvorit će spektakularni Matija Dedić i Tamara Obrovac.

Advent na Strossu

Strossmayerovo šetalište bit će povezano s Vranicanijevom poljanom, a na njemu će posjetitelji uživati u gornjogradskim legendama i bajkovitoj Šumi Striborovoj. Najromantičniji dio zagrebačkog Gornjeg grada i ove godine bit će ukrašen visećim lusterima, lampicama i božićnim kuglama, a osim uživanja u svakodnevnim koncertima, pogledu na grad i velikoj ponudi hrane i pića, vikendima će za najmlađe biti održane brojne radionice i zabavan program. Detaljan program možete pogledati ovdje.

Advent u tunelu Grič

Nakon prošlogodišnje 3D instalacije, koja je oduševila domaće i strane posjetitelje, i ove zime u tunelu Grič moći ćemo razgledati ne jednu, već dvije bajkovite instalacije. Od 2. do 17. prosinca bit će postavljena izložba 'Sjećanje', koja će prikazivati ulicu starog Gornjeg grada iz doba Charlesa Dickensa, dok će se od 19. prosinca do završnog dana Adventa tunel pretvoriti u raj za djecu i sve one koji se tako osjećaju. Sa svih strana krasit će ga predimenzionirani nakit za bor, pokloni i dječje igračke, a izložba će nositi simbolični naziv 'Želja'.

  • +14
Otvorenje adventa u tunelu Grič pod nazivom Ulica kao iz doba Charlesa Dickensa Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Advent u Zoološkom vrtu

Jedna od novosti na Adventu je i program u Zoološkom vrtu koji počinje 3. prosinca, a sastojat će se od brojnih edukativnih i zabavnih sadržaja poput druženja s bezopasnim životinjama, kazališnih predstava, glazbenih izvedbi, likovnih i kreativnih radionica, akrobacije na svili, hranjenja deva i morskih lavova i još štošta drugog. Posjetitelji će se u pauzi od druženja sa životinjskim prijateljima moći okrijepiti hot dogom, kobasicama, čajem i kuhanim vinom.

Božićni sajam

U Gajevoj, Bogovićevoj, Petrićevoj i Varšavskoj vladat će prava božićna idila. Ukrasi, kape, medenjaci, pečeni kesteni, suveniri i još puno atraktivne ponude očekuje sve one koji se prošeću zagrebačkim ulicama u potrazi za božićnim duhom i adventskim iskustvom.

Advent na Prekrižju

  • +9
Predsjednica nazočila svečanom otvaranju Adventa na Prekrižju Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ako ste oduvijek željeli zaviriti u predsjedničke odaje, sada je prava prilika. Predsjednica će za građane ove godine otvoriti Vilu Prekrižje, dio kompleksa Ureda predsjednice, te će posjetitelji moći razgledati salon za sastanke, vinoteku i apartmane.

Advent u Marićevu prolazu

U duhu adventa ove zime bit će ukrašen i Marićev prolaz. Želite li doživjeti poseban užitak božićne raskoši i kući ponijeti upečatljivu adventsku fotografiju, onda nikako ne smijete zaobići Marićev prolaz u kojem će isprepletene bijele grane ukrašene led lampicama tvoriti čarobni tunel iz najljepše bajke.

S božićnih balkona Zagrebu

Sa zagrebačkih balkona u Tkalčićevoj 3. i 23. prosinca te u Hrvatskom narodnom kazalištu 10. prosinca svi koji se zateknu ondje moći će uživati u božićnim melodijama u izvedbi šesteročlanog limeno-puhačkog sastava Ad gloriam brass koji će prolaznike vratiti u djetinjstvo božićnim pjesmama s potpisom Bacha, Purcella, Handela i drugih. Ove godine pridodan je još jedan balkon, onaj Galerije Lav kod Kamenitih vrata, gdje će se koncert održati 17. prosinca. Za sve one koji su željni limene glazbe važna informacija koju vrijedi upamtiti je da svi koncerti počinju u 19 sati.

Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju

U prostorijama Hrvatskog željezničkog muzeja za vrijeme blagdanskog razdoblja svakog dana od 15 do 19 sati posjetiteljima će biti omogućen besplatan ulaz na izložbu Orient u Zagrebu, posvećenoj vlakovima sustava Orient-expressa. Vikendom će za posjetitelje biti organizirana vožnja vrtnom željeznicom, a moguće će biti razgledati i izložena vozila, dok će za najmlađe biti organizirane edukativne radionice u muzejskom vagonu.

Izložba 'Nikola Tesla - Mind from the Future'

U Meštrovićevu paviljonu, popularno zvanoj Džamiji na Trgu žrtava fašizma ove godine posjetiteljima će u čast jednog od najvećih svjetskih vizionara biti predstavljena izložba 'Nikola Tesla – Mind from the Future', a moći će se razgledati od 25. studenog do 20. ožujka, svakog dana osim na Božić i Novu godinu od 9 do 21 sat. Cijena ulaznice iznosit će 80 kuna, za umirovljenike, branitelje i nezaposlene 65 kuna, a za studente 55 kuna.

  • +11
Tesla - Mind from the future Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ostale atrakcije

U Preobraženskoj ulici posjetitelje očekuje izložba 'Poklon s pričom', dok će ukrašeni turistički vlakić i božićni tramvaj razvoziti posjetitelje najpopularnijom božićnom destinacijom u Europi. Vlak Tin express vikendom će razvoziti putnike u razdoblju od 3. do 23. prosinca na relaciji Zagreb – Dugo Selo, a vlak Božićna priča petkom i subotom će sve zainteresirane putnike prevoziti do legendarnog imanja Salaj, poznatog po raskošnim božićnim ukrasima. Na Trgu sv. Marka 1. siječnja u 19 sati moći ćete uživati u novogodišnjoj smjeni straže s konjima, dok će Etnografski muzej, Mimara, MSU i Muzej za umjetnost i obrt za posjetitelje pripremiti brojne izložbe, radionice i dječje programe.