'REVOLUCIJA ČASNIH LJUDI'

Iz Sirije pobjegao prvi visoki dužnosnik

08.03.2012 u 09:46

Bionic
Reading

Zamjenik sirijskog ministra nafte Abdo Husameldin objavio je na YouTubeu da se pridružuje sirijskim ustanicima, postavši tako prvi visoko rangirani dužnosnik koji je napustio režim Bašara al-Asada otkako je u zemlji prije godinu dana počela pobuna protiv njegove vlasti

'Ja, Abdo Husameldin, zamjenik ministra nafte i prirodnih bogatstava, objavljujem ostavku na svoju dužnost i povlačenje iz vladajuće stranke. Pridružujem se revoluciji časnih ljudi', kazao je u video snimci koju je postavio na You Tube.

'Poručujem režimu: nanijeli ste ljudima za koje tvrdite da su vaši godinu dana patnje i tuge, uskratili im temeljna ljudska prava i doveli Siriju do ruba provalije', rekao je, dodavši da je sirijsko gospodarstvo blizu kolapsa.

Asad je Husameldina imenovao zamjenikom ministra 2009. godine nakon duge političke karijere.

'Služio sam u vladi 33 godine. Nisam želio završiti karijeru opslužujući zločine ovog režima. Odlučio sam se učiniti ono što je ispravno iako znam će režim spaliti moju kuću i progoniti moju obitelj', kazao je Husameldin u videu snimljenom na nepoznatoj lokaciji.

Husameldin na snimci izgleda opušteno i u krupnom planu u kameru s papira čita unaprijed pripremljenu izjavu, javlja Reuters.