ZA SADA NEMA PREŽIVJELIH

Iz olupine aviona izvađeno 28 tijela

25.01.2010 u 08:29

Bionic
Reading

Nakon nekoliko sati spasilačke operacije 28 tijela izvučeno je iz olupine etiopskog putničkog zrakoplova koji se s 90 putnika i članova posade u ponedjeljak srušio u Sredozemnom moru nakon polijetanja iz Bejruta pri olujnu nevremenu, a preživjeli zasad nisu pronađeni

Boeing 737-800 etiopske državne tvrtke Ethiopian Airlinesa prevozio je 83 putnika i sedam članova posade na letu ET409 za Adis Abebu kada je pet minuta poslije polijetanja u Bejrutu nestao s radara tijekom olujna nevremena.

Dosad je 28 tijela izvučeno iz olupine zrakoplova, tri i po kilometra zapadno od obalnog sela Nameha, rekao je libanonski ministar prometa Gazi Aridi. 'Sada je za nas najvažnije pronaći preživjele', rekao je na konferenciji za novinare premijer Sad Hariri, prenosi agencija AFP, navodeći da libanonske vlasti nemaju zasad nikakvih naznaka o preživjelima.

Libanonski predsjednik Michel Suleiman na konferenciji za novinare izjavio je kako se 'zasad sabotaža može isključiti. Istraga će pokazati uzrok nesreće'. Na mjestu pada zrakoplova, nekih petnaestak kilometara južno od libanonskog glavnog grada, potragu za preživjelima otežavaju teški vremenski uvjeti na moru.

Spasilačke ekipe nastoje pronaći crnu kutiju kako bi ona otkrila što se doista dogodilo', rekao je premijer Hariri i najavio da su ronioci spremni krenuti u potragu. U istragu su se uključile i Sjedinjene Države koje su na raspolaganje stavile zrakoplov P-3 iz Šeste flote, javlja AFP.'Ostaci zrakoplova nalaze se na dubini od 50 metara', objavio je izvor libanonske vojske. U pomoć su pozvane i mirovna snage UN-a u Libanonu (Finul) te veleposlanici država koje bi mogle pomoći, kao što su susjedni Cipar, Francuska, SAD i druge, rekao je premijer Hariri, koji je osobno u bejrutskoj zračnoj luci, koja nosi ime po njegovu ocu Rafiku, pokušavao utješiti okupljenu rodbinu nestalih putnika.

U zrakoplovu su bila 54 libanonska državljana, 22 etiopska, te državljani Iraka, Sirije, Britanije, Rusije i Kanade. Na popisu putnika je i supruga francuskog veleposlanika u Libanonu.

Jedan dužnosnik iz bejrutske međunarodne zračne luke Rafika Haririja tvrdi da je u zrakoplov prije rušenja udario grom. Očevici iz sela Nameha kažu da su prvo čuli snažan prasak i zatim vidjeli kako zrakoplov pretvoren u vatrenu kuglu udara u površinu mora.

Agencija Reuters prenosi da se etiopska kompanija pozicionirala kao važan avioprijevoznik u međunarodnom prometu u Africi, a svoje je poslovanje nedavno proširila i na mrežu u Aziji. Srušeni Boeing 737-800 izgrađen je 2002., a na zadnjoj kontroli 25. prosinca nisu bili uočeni tehnički problemi.

Etiopska kompanija redovito leti u Libanon i prevozi poslovne ljude te stotine Etiopljana koji rade u Libanonu. Zadnja nesreća koju je zabilježila kompanija Ethiopian Airlines dogodila se u studenome 1996., kada su 175 putnika i posada poginuli pri padu otetog zrakoplova Boeinga 767 na Komorskom otočju.