ODGOJ PREMA VJERI RODITELJA

Iz Obiteljskog zakona ispada još jedna teza koju su forsirali konzervativci?

04.05.2018 u 08:00

Bionic
Reading

Potkraj sjednice Predsjedništva HDZ-a u srijedu, ministrica Nada Murganić predstavila je članovima predsjedništva nacrt Obiteljskog zakona, iz kojega će, po svemu sudeći, ipak ispasti definicija prema kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima, javlja Večernji list pozivajući se na izvore iz HDZ-a

Na povlačenju ove rečenice su inzistirali i partneri iz HNS-a, a posebice nakon što je vladajuću koaliciju nakon ratifikacije Istanbulske konvencije napustio konzervativni Hrast, piše Večernji.

  • +10
Prosvjedni skup Raskid!4 za raskid Vatikanskih ugovora Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Međutim, unatoč micanju te odredbe iz nacrta zakona, ona je sastavni dio niza međunarodnih ugovora koje je Hrvatska ratificirala, pa tako i Europske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. To znači da se mora poštovati, bila u Obiteljskom zakonu ili ne.

Podsjetimo, Obiteljski zakon rujna 2017. već je povučen iz javnog savjetovanja, zbog definicije prema kojoj supružnici bez djece nisu bili obitelj. Premijer Andrej Plenković kasnije je u Saboru, kad se raspravljalo o povjerenju ministrici Nadi Murganić, preuzeo odgovornost za pogrešku, no to nije dovelo do smjene ministrice.