ODGOJ PREMA VJERI RODITELJA

Iz Obiteljskog zakona ispada još jedna teza koju su forsirali konzervativci?

Nada Murganić

Nada Murganić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Potkraj sjednice Predsjedništva HDZ-a u srijedu, ministrica Nada Murganić predstavila je članovima predsjedništva nacrt Obiteljskog zakona, iz kojega će, po svemu sudeći, ipak ispasti definicija prema kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima, javlja Večernji list pozivajući se na izvore iz HDZ-a

Na povlačenju ove rečenice su inzistirali i partneri iz HNS-a, a posebice nakon što je vladajuću koaliciju nakon ratifikacije Istanbulske konvencije napustio konzervativni Hrast, piše Večernji.

 • +10
 • +7

Prosvjedni skup Raskid!4 za raskid Vatikanskih ugovora

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Međutim, unatoč micanju te odredbe iz nacrta zakona, ona je sastavni dio niza međunarodnih ugovora koje je Hrvatska ratificirala, pa tako i Europske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. To znači da se mora poštovati, bila u Obiteljskom zakonu ili ne.

Podsjetimo, Obiteljski zakon rujna 2017. već je povučen iz javnog savjetovanja, zbog definicije prema kojoj supružnici bez djece nisu bili obitelj. Premijer Andrej Plenković kasnije je u Saboru, kad se raspravljalo o povjerenju ministrici Nadi Murganić, preuzeo odgovornost za pogrešku, no to nije dovelo do smjene ministrice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 7

Prikaži sve
 • ptica rugalica

  04.05.2018 09:54

  Od "temeljnih ljudskih prava i sloboda" po Europskoj konvenciji smijemo slobodno ručati iz kanti, baja, kontejnera u svojoj državi bez da reagiraju inspektori ili policija. Ali možda djeca o tome ne bi trebala učiti u školi, ma koliko roditelji bili uvjereni kako je to ekonomično.

 • ptica rugalica

  04.05.2018 10:06

  Mlada tijela djece osjetljivija na pesticide nego ona odraslih osoba. Pesticidi mogu izazvati kronične komplikacije kod djece, uključujući neurološke ili probleme u ponašanju, nedostatke prilikom poroda, astmu i rak ... ...

 • kerenwoodward

  04.05.2018 12:06

  Beskrajno je glupa ta odredba prema kojoj "roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima". Što ako roditelji mijenjaju uvjerenja, možda i svakodnevno?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi