PRIZNANJE HRVATSKOJ ZNANOSTI

Ivo Šlaus - novi predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti

06.02.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Istaknuti hrvatski akademik i znanstvenik dr. sc. Ivo Šlaus izabran je za predsjednika Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, čije sjedište će po prvi put u povijesti biti u Republici Hrvatskoj, na Institutu Ruđer Bošković

Uz akademika Šlausa u Predsjedništvo Svjetske akademije izabrani su Maria Graca de Carvalho - članica Europskog parlamenta, bivša ministrica u Vladi J. M. Barrosa, bivši predsjednik

Tko je Ivo Šlaus?

Ivo Šlaus rođen je 1931. godine u Splitu. Diplomirao je i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Bavi se istraživanjima u nuklearnoj i medicinskoj fizici, fizici čestica i znanosti o znanosti. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Rimskog kluba, Academia Europaea, Academia Scientiarum et Artium Europaea - Salzburg, Međunarodnog Vijeća Pugwash conferences on Science and World Affairs i European Leadership Network, dekan je Dag Hammarskjold Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju u Zagrebu. Dobitnik je nagrade Ruđer Bošković 1962. i 1969. te Državne nagrade za životno djelo 2008. godine. Autor je 369 publikacija.

Rumunjske i rektor Sveučilišta u Bukureštu Emil Constainescu, bivši generalni direktor CERN-a Herwig Schopper i Roberto Peccei, član Izvršnog odbora Rimskog kluba. Za savjetnike predsjednika imenovani su su-predsjednik Međunarodne udruge akademija znanosti Muhamed Hassan i Heitor Gurgulino de Souza bivši rektor Sveučilišta Ujedinjenih naroda i predstavnik Međunarodne unije rektora u UNESCO-u.

Svjetska akademija osnovana je na inicijativu Alberta Einsteina, Bertranda Russella, Roberta Oppenheimera, Harolda Ureya, Pierrea Augera, Harolda Lasswella, Francisa Perrina, Josepha Rotblata i John Boyd Orra, dobitnika Nobelove nagrade, koji je postao njezin prvi predsjednik 1960. godine. Danas Akademija ima preko 600 članova iz 86 zemalja svijeta i svih kontinenata, a među njezinim članovima iz Hrvatske su predsjednik RH Ivo Josipović, izabran u Akademiju 1995. kao mladi član i 1998. kao redoviti član, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, akademik Boris Kamenar, Matko Bolanča, Nadan Vidošević, dr. Asim Kurjak, prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, dr. sc. Mladen Staničić, prof. dr. Radovan Vukadinović i prof. dr. Kruno Pisk. Među mladim članovima je Marko Krištof, koji je izabran prije tri godine i sada je pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava RH.