HDZ-OVAC IZBJEGAVA DALMACIJU

Ivanišević: Izraz 'Južna Hrvatska' mi je blizak srcu!

11.01.2013 u 12:56

Bionic
Reading

HDZ-ov kandidat za novog gradonačelnika Splita, arhitekt Vjekoslav Ivanišević, službeno je predstavljen javnosti u gotovo euforičnoj atmosferi u stranačkim prostorijama. Stručnjak s četrdeset godina iskustva fin je, kulturan i civiliziran, a obećao je da će takva biti i njegova kampanja. Čak i šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, koji je još prošlog tjedna pisao zapjenjena priopćenja o crvenoj aždaji, komunistima i partizanskim zločinima, obećao je da će ubuduće jačati kulturu dijaloga i izbjegavati oštru retoriku te da neće širiti sukobe

'Radi se o najboljem i najkompetentnijem kandidatu, a sama struka ga izdiže u ono što Splitu treba. Poznaje operativno djelovanje grada, a s druge je strane jednostavan, samozatajan i pošten čovjek iz naroda. Vjeko poznaje dušu našega Splita, on je stvaratelj i graditelj koji je na osobnom planu ostvario sve i koji može puno toga pružiti našem gradu', kazao je Škorić. Nije propustio napomenuti da je Ivaniševićeva obitelj doselila u Split još u 16. stoljeću te da se radi o narodnjačkoj i HSS-ovskoj obitelji u kojoj je duboko ugrađena nacionalna svijest i pripadnost Katoličkoj crkvi. Pored toga, stric njegova oca bio je jedan od osnivača Hajduka te je dizajnirao originalni grb splitskog kluba.

Sam Ivanišević za sebe kaže da je 'hrvatski Tom Sawyer', jer je glavni lik knjige Matka Marušića 'Snijeg u Splitu', koja je uvrštena u školsku lektiru, a onda je nešto ozbiljnije obećao 'struku, toleranciju, dobru volju i strpljenje'.

'Četrdeset godina sam gradio, to je moj poziv i moj život. Prihvatio sam ovaj izazov, jer je izgradnja grada puno ozbiljnija od gradnje kuće, a ja dobro poznajem okolnosti i put kojim grad treba krenuti da bi doživio prosperitet. Svi moji suradnici i svi gradski vijećnici imat će otvorene ruke za svoje djelovanje, a vrata moga srca i uma bit će otvorena za svih. Ajme onima koji ne čuju ili ne žele čuti argumente druge strane', kazao je Ivanišević.

Potencijalni splitski gradonačelnik grad vidi kao metropolu 'južne Hrvatske', pa smo ga upitali je li naziv Dalmacije izostavio iz svog govora slučajno ili namjerno. 'Izraz Južna Hrvatska često smo koristili od početka devedesetih, pa mi je nekako ostao blizak srcu', kazao nam je. Tvrdi da je s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom samo jednom razgovarao, i to kako bi mu ovaj telefonom čestitao na kandidaturi.


Ivanišević je javno obećao da neće 'namještati, podilaziti i kombinirati' ako bude izabran za gradonačelnika. 'Bilo je puno i previše osobnog bogaćenja na račun grada. Danas doživljavamo smiraj i novi početak', kazao je. Zanimljivo, Ivanišević još nema pojma tko će biti kandidati za zamjenika gradonačelnika, pa se pretpostavlja da će o tome odlučiti stranka.

Splitski HDZ na izbore će izaći u koaliciji sa strankama 'narodnjačke i konzervativne opcije', no ne razmišlja o suradnji s Kerumovom Hrvatskom građanskom strankom. 'Mjesecima radimo na programu za boljitak Splita', kazao je predsjednik ogranka Škorić. Komentirao je i vijest o suradnji SDP-a i Saveza za građansku Hrvatsku Ivana Grubišića, koji u Sinju imaju zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

'SDP je u silaznoj putanji i traži potporu don Grubišića. On je govorio da ga ne zanimaju političke stranke, ali je ovim činom to demantirao i pokazao da je zapravo zec SDP-a', kazao je Škorić.