KNJIŽEVNICA I DRAGOVOLJKA

Ivana Šojat: Zašto idem u bitku za Osijek u ime HDZ-a

10.01.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Višestruko nagrađivana hrvatska književnica Ivana Šojat, izvjesno je, bit će kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka na predstojećim lokalnim izborima. U toj je stranci još od početka 90-ih. Iako službenih potvrda iz stranke o tome zasad nema, njezina kandidatura čeka samo formalnu potvrdu

'Izvjesno je da ću biti kandidatkinja za gradonačelnicu', rekla je za tportal 46-godišnja Osječanka Ivana Šojat, književnica, prevoditeljica i urednica kazališnih izdanja u osječkom HNK-u.

Formalni kandidat, kaže i sama, još nije jer nije provedena potrebna procedura za to.

Dugo razmatrala ponudu

'Jednostavno, kad mi se ponudila takva mogućnost, dugo sam ju razmatrala. Onda sam shvatila da u životu možemo neprestano romoriti, kritizirati i stajati sa strane te gledati kako drugi rade stvari ili preuzeti stvari u svoje ruke. Nisam prva književnica, ni kulturnjakinja, koja čini takvo što. Dapače, mnogi puno veći od mene i puno prije mene uključili su se u taj život. Mislim da nisu požalili', objasnila je svoje razloge Šojat, književnica koja se kao 20-godišnjakinja dragovoljno uključila u Domovinski rat te je prošla i protutenkovsku obuku.

93395,223554,404838,92618
Na bojištu bila godinu i pol 

Na bojištu je provela godinu i pol, odakle je kao tajnica i prevoditeljica otišla u Ministarstvo obrane te je radila u odnosima s UN-om i Europskom unijom. Život ju potom odveo u Belgiju, u kojoj je provela osam godina i završila studij francuskog jezika.

'Vjerujem da će u Osijeku biti još kandidata, ali tko će to biti, stvarno ne znam. Korektna sam osoba i ići ću po principu neka pobjedu odnese bolji', kratko odgovara ova književnica, prema čijem je romanu 'Unterstadt' osječki HNK postavio višestruko nagrađivanu predstavu u režiji Zlatka Svibena.