i dalje je opasan

Ivan Đikić: Diskusija koju je pokrenuo ministar Beroš, da je virus oslabio, maknuta je s rasporeda

29.06.2020 u 10:44

Bionic
Reading

Znanstvenik Ivan Đikić još jednom je upozorio da je tijekom aktualne pandemije koronavirusa najvažniji balans, točne informacije i poruke koje će i dalje pozivati građane na oprez, ali ih istovremeno neće plašiti i izazivati paniku

'Situacija nije kritična, ali je ozbiljna. Broj zaraženih blizak je onome u ožujku', rekao je Ivan Đikić za N1 televiziju odgovarajući na pitanje kako možemo znati smiruje li se situacija ili ne, pogotovo jer slušamo oprečne poruke.

'Sumnjam da je porast broja zaraženih bio očekivan. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, je priznao da su bili iznenađeni. Zato moramo slati pozitivne i točne informacije, ne umanjivati opasnost, ali ne plašiti građane. Diskusija zadnjih dana koju je pokrenuo ministar Vili Beroš, da je virus oslabio, maknuta je s rasporeda, došlo je do slaganja znanstvenika i to je dobra poruka javnosti - ne smijemo se bojati, ali virus je s nama i dalje je opasan. Ako ćemo se pravilno ponašati, možemo kontrolirati njegovo širenje, ali ne znamo što će se dogoditi najesen', poručio je Đikić.

Znanstvenik smatra da je važno imati kvalitetan turizam kao i to da možemo osigurati da sezona prođe bez velikih ispada.Osobno će doći na more u Dalmaciju i dovest će i prijatelje iz Münchena.

'No, moramo imati mjere, osigurati kvalitetan odmor ljudima i maknuti nepotrebne partijanske stvari koje plaše mnoge ljude', istaknuo je dodavši da bi se, ako se može, trebalo testirati puno više ljudi, pogotovo na ulasku u Hrvatsku.

Đikić smatra da kad bismo nasumično testirali ljude, 10-15 posto svih koji ulaze, dobili bismo prilično precizan broj onoga što se događa.

'Ako je među turistima oko 1 posto zaraženih, to je preko 3.500 ljudi, a to je veći broj nego sad kompletno testiranih. Zato je potreban oprez, potrebno je ulagati u kvalitetne turiste, a ne samo u brojeve", istaknuo je Đikić.

Izlazak na izbore ne smatra posebno opasnom situacijom. Mišljenja je da ćemo morati naučiti živjeti s virusom kao primjerice s gripom.