Ivan Christian Kurolt

Molekularni biolog s Klinike za infektivne bolesti o njujorškom soju: Možda ćete se razboljeti, ali ne i razviti težu kliničku sliku

02.03.2021 u 15:34

Bionic
Reading

Molekularni biolog Ivan Christian Kurolt s Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" komentirao je njujorški soj koronavirusa.

Kaže da još uvijek nedostaje informacija o tom soju, ali zabrinjavajuće je što je dosta naglo porastao postotak u uzorcima.

'Od studenog do veljače udio te varijante raste, a mutacija se dogodila u domeni koja se veže za receptor, što je povezano s manjom učinkovitošću cjepiva', rekao je Ivan Christian Kurolt, za N1.

Ne zna se širi li se ovaj soj puno brže, ni izaziva li težu kliničku sliku, ali se zna da je porasla njegova incidencija u zadnja tri mjeseca te se u većem udjelu pojavljuje u njujorškim bolnicama.

Južnoafrička varijanta ima istu mutaciju kao i njujorška, mutaciju koja utječe na manju efikasnost, rekao je Kurolt pa pojasnio kako to ne znači da je cjepivo neučinkovito već da će možda trebati više doza cjepiva, možda ćete se razboljeti, ali ne i razviti težu kliničku sliku. “Ne znači da niste zaštićeni, nije slika crno-bijela. Možda ćete se razboljeti, ali ne tako teško”, pojasnio je znanstvenik.