POZOR, DVORI OD ONIKSA

Italija uvela Crkvi porez na imovinu!

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 17.02.2012 15:08
  • Objavljeno 17.02.2012 u 14:30
Vatikan

Vatikan

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Italija nije spremna za Olimpijske, ali ni za ratne igre. Dan nakon što je abortirala rimske aspiracije da taj grad postane metropola sporta 2020. vlada Marija Montija odlučila je da će i vojska morati stezati remen, a svoj obol morat će dati i - Katolička crkva

Oružane snage, kaže vlada, imaju višak od 43.000 ljudi, a idućih pet godina njihov će proračun biti smanjen za 30 posto, javljaju svi talijanski mediji.

Talijanski ministar obrane Giampaolo Di Paola kazao je u parlamentu da snage raspolažu sa 183.000 vojnika i 30.000 civila te da 43.000 ljudi dobiva otkaz. Pojasnio je i da se smanjuje plan nabave vojnih zrakoplova F-35. Trebalo se nabaviti 131 letjelica, a uzet će se 90.

Nitko u vladi ne zaostaje za šefom. Ima trenutaka kada Monti nastupa ležerno, no to sada nije slučaj. Nema novca i 'finito'. Monti je skresao budžet umirovljenicima i radnicima, glavnome gradu i vojsci, svim sektorima, od javnih bilježnika do taksista.

Platit će svoj obol i Katolička crkva, koja je već ranije izjavila da ne želi privilegiran položaj u društvu (čitaju li ovo u Dvorima od oniksa?), pa će i ona redovno početi plaćati poreze. To će značiti, počevši od poreza na imovinu koji Crkva dosad nije plaćala, dodatne milijarde eura za proračun talijanske vlade, što je Bruxelles toplo pozdravio.

Monti, pobožan katolik, ima za cilj staviti u red mnoge katoličke institucije koje su dosad bile izuzete od plaćanja poreza. S time se slaže i papa Benedikt XVI (kao rimski biskup i član Talijanske biskupske konferencije).

Riječju, bogu božje, a ministarstvu financija... Samo, pitanje je dokada će Montiju vrijediti punomoć da, kako se čini, hoda gdje želi, pa čak i iznad vode. Zanimljivo je da svi šute: političari, sindikati, palače, vatikanisti i građani. I većina komentatora. Reklo bi se da Monti potpisuje bule, a ne dekrete.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi