zakašnjela operacija

Italija proglašena odgovorna za smrt 200 migranata u brodolomu iz 2013.

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 27.01.2021 13:54
  • Objavljeno 27.01.2021 u 13:54
tportal

Izvor: EPA / Autor: ELIO DESIDERIO

Italija snosi odgovornost za pogibiju više od 200 migranata u brodolomu 2013. jer je kasnila s operacijom spašavanja u Sredozemlju, objavio je u srijedu Odbror za ljudska prava UN-a

Prema mišljenju UN-ovog tijela, u listopadu 2013. Italija je prekasno reagirala na više poziva u pomoć brodu koji je tonuo iako se u blizini nalazio brod talijanske ratne mornarice. Na migrantskom brodu je bilo više od 400 odraslih i djece.

Od preostalih preživjelih njih četvero, tri Sirijca i jedan Palestinac, su podnijeli tužbu Odboru za ljudska prava UN-a koji nadgleda građanska i politička prava, uključujući pravo na život.

Odbor sastavljen od 18 nezavisnih stručnjaka je zaključio da je Italija propustila spasiti živote migranata, da bi osobe čija su prava prekršena trebale "u potpunosti obeštetiti" i da bi Rim trebao kazneno goniti odgovorne za tu nesreću.

Kočarica na kojoj su uglavnom bili sirijski izbjeglice nalazila se u međunarodnim vodama kada je na nju zapucano s broda na kojem se vijorila berberska zastava. To je prilikom brod oštećen te je u njega počela prodirati voda.

Talijanske vlasti su pozive za pomoć proslijedile malteškim vlastima, a nakon što je malteški patolni čamac stigao plovilo se već bilo prevrnulo. Utopilo se više od 200 ljudi, među kojima 60 djece. Naposljetku je stigao i talijanski brod.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!