PRILJEV MIGRANATA

Italija počela pomorsku misiju pomoći Libiji

02.08.2017 u 22:17

Bionic
Reading

Italija je u srijedu započela ograničenu pomorsku misiju pomoći libijskoj obalnoj straži u obuzdavanju priljeva migranata preko Sredozemlja

Talijanski ophodni brod ušao je u libijske vode i krenuo prema luci Tripoli odmah po glasovanju talijanskog parlamenta kojime je odobreno slanje broda. Očekuje se da se drugi brod priključi u idućih dana.

Italija je operaciju najavila prošlog tjedna rekavši da ju je zatražila od UN-a podržana libijska vlada. Prvotno je bilo zamišljeno slanje šest bordova u libijske teritorijalne vode ali su planovi reducirani zbog prosvjeda u Tripoliju.

"Pružit ćemo logističku, tehničku i operativnu potporu brodovima libijske mornarice, te pomagati im u zajedničkim i koordiniranim akcijama", rekla je talijanska ministrica obrane Roberta Pinotti uoči glasovanja.

Ona je zastupnicima u parlamentu rekla da se libijski suverenitet neće narušiti i istaknula da Italija nema namjeru uvoditi blokadu libijske obale.

U Zastupničkom domu talijanskog parlamenta za misiju se izjasnilo 328 zastupnika a 113 je bilo protiv, a u Senatu 191 za i 47 protiv.

U Tripoliju je na glavnom trgu izvješen poster junaka borbe protiv talijanskih vlasti dvadesetih godina prošlog stoljeća Omara al-Mukhtara, uz natpis "ne povratku kolonizacije!".