IZVORNO TALIJANSKO

Italija neće ratificirati sporazum o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade

14.06.2018 u 12:13

Bionic
Reading

Italija neće ratificirati sporazum o slobodnoj trgovini Europske unije i Kanade jer ne jamči dovoljnu zaštitu izvornih talijanskih proizvoda, objavio je u četvrtak u novinskom intervjuu novi ministar poljoprivrede Gian Marco Centinaio.

Centinaio je član ekstremno desne stranke Liga koja je ovog mjeseca formirala vladajuću koaliciju s antiestablišmentskim Pokretom pet zvjezdica nakon parlamentarnih izbora održanih u ožujku.

"Nećemo ratificirati sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom jer se njime štiti tek mali dio naših proizvoda s oznakom (izvornosti) PDO i s oznakom (zaštićenog zemljopisnog porijekla) PGI", izjavio je talijanski ministar za dnevni list La Stampa.

Italija je zemlja EU-a s najviše prehrambenih proizvoda zaštićenih tim oznakama.

Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) prvi je veliki trgovinski sporazum koji je Europska unija potpisala od stupanja na snagu sporazuma s Južnom Korejom 2011. godine

Da bi stupio na snagu, mora ga ratificirati svih 28 zemalja EU-a.

CETA predviđa ukidanje nekih 98 posto carina i otvaranje javnih natječaja za kompanije. Ujedno omogućuje Europskoj uniji veći izvoz sira i vina u Kanadu dok se Kanadi otvara mogućnost većeg izvoza svinjetine i govedine u kvotama koje bi u idućih šest godina trebale rasti.