RIBARI SKEPTIČNI

Italija će se odupirati našem gospodarskom pojasu

11.07.2013 u 23:16

Bionic
Reading

Iako je zbog pritisaka iz Europske unije Hrvatska 2008. odbacila ZERP, danas ista ta Europa preporučuje svojoj najmlađoj članici uvođenje gospodarskog pojasa na Jadranu. Time bi, kažu, zaradili 133 milijuna eura na godinu. Iako dobro zvuči, eventualno uvođenje gospodarskog pojasa naići će na mnoge opstrukcije, smatra Danilo Latin iz koordinacije za kočarenje

Za ribare je, kaže, to odlična vijest jer omogućuje domaćim ribarima ekskluzivno pravo na izlov. Ako procijenimo da nam je riblji fond veći nego što možemo izloviti, onda dio možemo prepustiti susjedima.

Ipak, Latin nije euforičan. 'Realizacija isključivog gospodarskog pojasa je velika utopija jer zaključak Europske komisije kaže kako se o tome moramo dogovarati sa susjedima. Mislim da Talijani to neće prihvatiti. Treba čekati i odluku arbitražnog suda u sporu o pomorskoj granici između Hrvatske i Slovenije', pojašnjava.


Pitanje je i eksploatacije zaliha nafte i zemnog plina na sjevernom Jadranu. 'Kada su u pitanju veliki ekonomski efekti, tada očekujemo velike opstrukcije strane koja gubi to pravo. Riječ je o velikim nalazištima, stoga očekujem veliko odupiranje Italije u ostvarivanju prava isključivog hrvatskog gospodarskog pojasa', zaključio je za 'Dnevnik 3' HTV-a.