projekt GCAP

Italija, Velika Britanija i Japan kreću u razvoj novog borbenog zrakoplova

23.09.2023 u 23:06

Bionic
Reading

Italija je u subotu rekla da će postati ravnopravan partner u borbenom programu sljedeće generacije s Velikom Britanijom i Japanom, dok su daljnji pregovori koji se tiču projekta u tijeku, uključujući i taj gdje će biti sjedište programa.

Tri zemlje uspostavile su u prosincu Globalni borbeni zračni program (GCAP) nakon što su se Britanija i Japan složili spojiti svoje borbene napore u inovativnoj suradnji kojoj je cilj imati na raspolaganju naprednu letjelicu do sredine sljedećeg desetljeća.

Reuters je u četvrtak izvijestio da će Japan i Britanija dominirati dizajnom i proizvodnjom, s Londonom koji će najvjerojatnije voditi organizaciju zbog svoga dubljeg i nedavnog iskustva u razvoju borbenih letjelica.

"Globalni borbeni zračni program, ili GCAP, tronacionalni je program utemeljen na principima ravnopravnog dijeljenja, kako su premijeri izjavili u zajedničkoj ministarskoj deklaraciji prošlog prosinca", priopćilo je talijansko ministarstvo obrane.

"Posljednja odluka će stoga obuhvatiti ravnopravnu i uravnoteženu diobu troškova i koristi."

Reuters je također izvijestio da zemlje partneri planiraju za svoje sjedište izabrati Britaniju. Italija je rekla da traju rasprave o ovom pitanju među vladama i industrijskim partnerima.

"Tri ministarstva obrane trenutno vrše istraživanje o najboljem vodstvu kako bi se ostvario cilj do 2035. godine", priopćilo je talijansko ministarstvo obrane. "Sve druge informacije su puka nagađanja."

  • +6
Eurofighter RAF-a Izvor: Profimedia / Autor: Keith Shuttlewood / Alamy / Profimedia