KALABRIJSKA MAFIJA

Italija: 67 uhićenih u akciji protiv 'Ndranghete

21.07.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Talijanska je policija uhitila 67 osoba i zaplijenila imovinu vrijednu oko 250 milijuna eura u akciji provedenoj u nekoliko talijanskih regija, organiziranoj protiv članova kalabrijske mafije 'Ndranghete, izvijestila je u srijedu policija

Operacija je provedena pod nazivom Santa Tecla, po ulici u središtu Milana u kojoj su se okupljali članovi grupe, stoji u priopćenju. Akcija je

provedena u Kalabriji i u Lombardiji, no i u drugim dijelovima Italije.

Privedene osobe optužene su za povezanost s mafijom, iznuđivanje, kamatarenje i trgovinu drogom. Istraga je provedena u suradnji sa svjedocima pokajnicima koji su napustili organizaciju. Oni su otkrili informacije o 'sustavnom iznuđivanju' koje su članovi mafije provodili prema lokalnim poduzetnicima i posao trgovine drogom na sjeveru Italije, izvijestila je talijanska agencija Ansa.

U posljednjih je nekoliko desetljeća 'Ndrangheta postala najmoćnija među četirima talijanskim mafijaškim organizacijama - Camorri iz napuljske regije, sicilijanskoj Cosa nostri i najmanjoj Sacri coroni uniti iz južne pokrajine Apulije.

Po istraživanju talijanskog instituta Eurispes, zahvaljujući posebice trgovini drogom i oružjem, 'Ndrangheta je sklopila poslove vrijedne oko 44 milijarde eura.