MIMA SIMIĆ U NU2

'Isus nikad ne bi potpisao zahtjev inicijative U ime obitelji'

02.06.2013 u 16:50

Bionic
Reading

Mima Simić, filmska kritičarka, književnica i prevoditeljica gostovala je emisiji 'Nedjeljom u 2' na HTV1. Govorila je o svom radu, ali ponajviše o svom seksualnom opredjeljenju; kako su njeni roditelji prihvatili činjenicu da im je kći lezbijka te kako je odlučila 'izaći iz ormara' u kvizu 'Milijunaš'

'Još prije 18 godina istupila sam u javnost, a kviz mi se činio kao dobro mjesto da me medij ne pojede. Naravno, tu je bio dodatni pritisak da ne ispadnem nakon nekoliko pitanja. Otac je išao sa mnom na kviz, što je bilo dodatno prkošenje stereotipima.

Njegova podrška bila je važna na simboličkoj razini jer roditelji homoseksualnih osoba često su stigmatizirani više nego njihova djeca. Doduše, tata je progutao knedlu kad je shvatio da će emisija biti emitirana na Uskrs, ali sve je ispalo dobro.

S Tarikom nisam ništa dogovarala, sve je ispalo spontano jer sam u formularu napisala da živim s partnericom', kazala je Simić.

Upitana kako gleda na inicijativu U ime obitelji koja je prikupljala potpise za referendum prema kojem bi ubuduće u Ustavu trebalo stajati da je brak zajednica između muškarca u žene, Simić je navela da članak 3. Ustava RH govori o jednakosti svih, pa bi sutra umjesto homoseksualaca mogli biti ugroženi Romi ili crnci.

'Isus nikad ne bi stavio potpis na njihov referendum jer ne bi dopustio da neki građani budu tretirani kao drugorazredni. Što bi se bilo kome dogodilo da ja dobijem pravo na brak?. Čime bi itko bio ugrožen?' upitala se Simić.

Na pitanje zašto se ne bi zadovoljila činjenicom da se, kada bi svoju vezu ozakonila, ona naziva registriranom zajednicom, a ne brakom, Simić je odgovorila da bi to opet značilo odvajanje jedne skupine od druge.

'Često svojoj curi znam reći: Registrirat ću te mala. Doduše, to ne zvuči ni romantično ni seksi. Među homoseksualcima ima puno tradicionalnih ljudi koji bi se rado vjenčali u crkvi. To u Katoličkoj crkvi još uvijek nije moguće, ali u nekim drugima je', zaključila je Simić.