POPIS STANOVNIŠTVA

Istrijanku u Poreču upisali kao Talijanku

05.04.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što se nekoliko stanovnika iz Juršića, Šikića i Poreča javilo Klubu mladih IDS-a, žaleći se da se prilikom popisa stanovništva nisu mogli izjasniti kao Istrijani, pojavilo se još nekoliko novih slučajeva

Naime, popisivač je u Premanturi na upit građana zašto ga nije pitao za nacionalnost, odgovorio kako mu je rečeno da se podrazumijeva ukoliko ispitanik ima hrvatsko državljanstvo, da je i hrvatske nacionalnosti. U Poreču je pak bio slučaj da je popisivač uvjerio građanku kako ne postoji mogućnost izjašnjavanja kao Istrijan/ka, pa se žena naposljetku izjasnila kao Talijanka, a u jednom drugom slučaju, također u Poreču, popisivač nije ni znao da postoji mogućnost da se stanovnik može izjasniti kao Istrijan, vele u IDS-u.

Među 'biserima' prijavljenim Klubu mladih IDS-a je i primjer u Šikićima, gdje je popisivač navodno odbio upisati pod nacionalnost Istrijan, tvrdeći da mu je tako rečeno u centru za popis stanovnika.

Kako veli Vili Rosanda, predsjednik Kluba mladih IDS-a, koji su u cilju upoznavanja građana s njihovim pravima upravo uoči popisa stanovništva pokrenuli kampanju Ja sam Istrijan, nije riječ tek o sedam uočenih slučajeva na koje su građani upozorili jer zapravo se radi o cijelom nizu ljudi koje su ti popisivači na taj način 'popisali'.

'Od strane Kluba mladih podnesen je prigovor, a mi smo i tim ljudima savjetovali da i osobno svoj slučaj prijave, no ne znam jesu li to učinili', veli Rosanda. Dodaje, kako vjeruje da su ti problemi nastali zbog ne znanja popisivača, pa je tim važnije educirati građane da znaju svoja prava te da se mogu slobodno izjašnjavati.

Kako bi se uočene nepravilnosti ispravile i otklonile, tražit će se da popisivači još jednom obiđu sporna mjesta na kojima je došlo do nepravilnosti i utvrde točnost zabilježenih podataka.