kod blagog i umjerenog oblika

Istraživanje potvrdilo dva najčešća simptoma koronavirusa

13.05.2020 u 20:39

Bionic
Reading

Glavobolje i gubitak njuha su najčešći simptomi covida-19 kod europskih pacijenata koji imaju blag ili umjeren oblik bolesti, pokazuju rezultati istraživanja koje ističe da se bolest pojavljuje u različitim oblicima, ovisno o dobi i spolu oboljele osobe

Sedam od deset oboljelih imaju ta oba simptoma, zaključuje istraživanje instituta IFOS objavljeno u Journal of Intern Medicine izvedeno na više od 1400 pacijenata.

Drugi najčešći simptomi su začepljen nos (67,8 posto) i kašalj (63,2 posto), umor (63,3 posto), zatim bolovi u mišićima ( 62,5 posto), nos koji curi (60,1 posto) i gubitak okusa (54,2 posto), dok je vrućicu imalo manje od polovice oboljelih (45,4 posto).

To prvo epidemiološko istraživanje europskih pacijenata s blagim oblikom covda-19 pokrenuto je kako bi se procijenila učestost simptoma gubitka njuha (anosmija) i okusa (ageuzija) koje su spominjali neki pacijenti.

Rezultati istraživanja pokazali su učestalost tih simptoma koji nisu bili zabilježeni u istraživanjima pacijenata u Aziji.

Istraživanja u pet europskih zemlja (Francuskoj, Belgjii, Italiji, Španjolskoj i Švicarskoj) potvrđuju da je gubitak njuha jedan od specifičnih simptoma covida-19 i to ne samo kao posljedica začepljenog nosa.

  • +3
Koronavirus u New Yorku Izvor: EPA / Autor: Peter Foley

"Sposobnost covida-19 da napadne olfaktivnu žarulju i središnji živčani sustav je vjerojatno objašnjenje anosmije", ističe bolnica Foch.

Anosmija i ageuzija su vrlo malo opisane u istraživanjima kineskih pacijenata, koji su navodili samo vrućicu, kašalj i respiratorne tegobe kao simptome covida-19.

Istraživanje francuskog instituta IFOS tu razliku objašnjava činjenicom da su kineska istraživanja vođena na hospitaliziranim pacijentima, s težim oblikom zaraze.

Autori istraživanja pretpostavljaju da bi genetske mutacije koronavirusa mogle biti uzrok različitih simptoma i naglašavaju da učestalost simptoma ovisi o dobi i spolu oboljele osobe.

Mladi pacijenti najčešće imaju probleme uha, nosa i grla, dok stariji dobivaju temperaturu, umorni su i gube tek. Kašalj i vrućicu imaju češće muškarci, a žene češće gube njuh, pate od glavobolje i začepljen im je nos.