narančasto upozorenje

Istramet: Razvija se oborinski vlak, u idućim satima moguće nove ekstremne oborine

31.05.2024 u 17:09

Bionic
Reading

Portal Istramet javlja da u vrlo nestabilnoj jugozapadnoj struji, a sve u sklopu ciklone iznad sjeverne Italije, stižu novi konvektivni sustavi. Sličnoj pojavi posljednji put svjedočili smo lani početkom kolovoza kada je na istoku Istre palo i do 150 mm kiše. Pritom je kao i danas raspored oborina bio vrlo nejednolik.

Gotovo su povezani jedan s drugim te stvaraju efekt vlaka koji dijelu područja može donijeti ekstremne oborine u samo par sati. S približavanjem ciklone u večernjim satima struje će malo oslabjeti, ali i dalje će se zadržati vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu i grmljavinske pljuskove, navodi Istramet.

Jaka kiša pogodila je danas različite dijelove Hrvatske, a najgore su prošli stanovnici otoka Krka. Kiša je tamo padala cijelu noć i stvorila probleme u podrumskim i suterenskim dijelovima građevina put kojih se slijevaju oborinske vode

Nedvojbeno najgore stanje novinari Novog lista zatekli su jutros u suterenskim dijelovima krčke ispostave Doma zdravlja Primorsko-goranske županije. Otočni ginekolog dr. Goran Gržančić kazao je da je 'vodostaj' u njegovoj ordinaciji u jednom trenu dosegao razinu od čak 75 centimetara.

  • +23
Poplava na Krku Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Ovo je najgora situacija ali ne i prvi put da sam suočen s ovom vrstom problema. Na sreću, onaj najskuplji uređaj, 80 tisuća vrijedan ultrazvučni aparat spasio sam i to sam zahvaljujući iskustvu iz prošlih godina kad sam zbog poplave jedan takav uređaj izgubio', rekao je dr. Gržančić pokazujući dizalicu kojom taj uređaj svakodnevno, prije odlaska s posla, podiže na visinu od preko jednog metra.

'Od šest tisuća kartona mojih pacijentica procjenjujem da je njih oko tisuću sad uništeno i izgubljeno, a teško mi je procijeniti bez čega sam još sve ostao jer najprije sve moramo očistiti i isušiti', kazao je.

Pravi problemi krenuli su na tom području pred petnaestak godina kad je iznad Doma zdravlja izgrađen dječji vrtić, a s njim i probijena i asfaltirana ulica Smokvik. Zemljane površine koje su do tad uspijevale upiti vodu izgradnjom objekata u tom kvartu kao i asfaltiranjem i betoniranjem partera očito su izgubile tu svoju sposobnost pa se od tad sva voda iz cijelog okruženja slijeva put naše ustanove, izgrađene u samom dnu veće udoline, prostoru koji kao sifon sad skuplja vodu iz cijelog okružja, kaže Gržančić.

Zapovjednik JVP Grada Krka, Goran Grubišić prenio je da su krčki vatrogasci, uglavnom na području Grada Krka i Malinske, tijekom jutarnjih sati odradili dvadesetak intervencija, uglavnom povezanih s ispumpavanjem vode iz podruma ali i uklanjanja bujicama nanesenih prepreka s cesta.

Kanal Ri javlja da je u Gradu Krku poplavila robna kuća, trgovina Krk i nekolicina drugih objekata koje sad ispumpavaju. Poplavilo je i polje “Kimpi”. Cesta koja spaja Krk sa selima Salatići i Vrh u prekidu je. U bujici zaglavili je nekoliko automobila na tom području.

Najgore nevrijeme danas se očekuje u Riječkoj, Gospićkoj, Karlovačkoj, zagrebačkoj i Osječkoj regiji za koje je upaljen narančasti meteoalarm dok je za druge izdan žuti.

Rijeka: Povremena jaka kiša otežava promet Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, u razdoblju od 24 sata, do 8 sati u petak, u gradu Krku je palo 168 litara kiše po četvornom metru. U tom razdoblju je na udaljenosti od samo 10 do 20 kilometara na otoku Krku, u Malinskoj izmjereno 72 litre, a u Zračnoj luci pokraj Omišlja 77 litara kiše po četvornom metru.