HOĆE LI IZBACITI KALMETU IZ HDZ-A?

Istrage, presude - nije bitno. Bitno je da se ne pljuje po stranci

20.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Iako su u povijesti HDZ-a mnogi istaknuti članovi, pa čak i njezin predsjednik, bili izbacivani iz stranke, ista sudba, barem za sada, neće pogoditi njezina potpredsjednika Božidara Kalmetu koji se nalazi pod istragom USKOK-a zbog sumnje da je sudjelovao u organiziranom izvlačenju najmanje 30 milijuna kuna iz HAC-a za svog ministarskog mandata

HDZ smo zamolili da nam pojasni namjeravaju li stranačka tijela raspravljati o Kalmetinom članstvu nakon što su istražitelji utvrdili da postoji dovoljno dokaza da pokrenu istragu protiv godinama nedodirljivog Kalmete.

Na konkretna pitanja nije nam odgovoreno, već iz HDZ-a kažu da je glavni tajnik Milijan Brkić u ponedjeljak izrekao stav stranke o Kalmeti. 'Gospodin Kalmeta je već dao izjavu da nije zabrinut, a budući da on nije zabrinut, nismo zabrinuti ni mi, jer nema ništa novo u odnosu na ono što je već pisano u medijima zadnjih pet, šest godina', rekao je Brkić te je posumnjao u tajming pokretanja istrage i u zloporabu DORH-a i USKOK-a u predizborne svrhe. Ipak, predsjednik stranke Tomislav Karamarko trebao bi pokazati na djelu što je mislio kada je nedavno, slaveći izbornu pobjedu Ivana Žinića, novog sisačko-moslavačkog župana, rekao: 'HDZ danas radi pod geslom - domoljublje natrag u stranku, a kriminal i korupcija van. To smo i napravili i to hrvatski narod prepoznaje...'


I to je to od HDZ-a. Barem za sada, dok je Kalmeta 'samo' pod istragom. No osvrnemo li se na dosadašnju praksu, možemo zaključiti da pokretanje istrage, pa čak ni pravomoćne presude nisu presudni. Iz HDZ-a se u pravilu letjelo zbog izjava u medijima.

Tako je Damir Polančec u rujnu 2010, dok je HDZ-om predsjedala Jadranka Kosor, jednoglasno izbačen iz stranke. Nije razlog izbacivanju bio pravosudne prirode, problem je bio u tome što je Polančec svjedočio pred saborskim Povjerenstvom oko prodaje Ine. Rekao je naime da je vrh HDZ-a znao sve detalje pregovora s mađarskim MOL-om te da je po nalogu bivšeg premijera Ive Sanadera o svemu izvještavao i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Kazao je i kako su konačan tekst ugovora dobili na uvid Šuker i Marina Matulović Dropulić. Bez njih dvoje i Sanadera ništa se nije moglo odlučivati, ustvrdio je tada Polančec.

Kako stvari stoje kod SDP-ovaca?

SDP-ovci također imaju zanimljivu praksu. Jedno 'veliko' izbacivanje zbilo se 2009, kada je Milan Bandić odlučio krenuti svojim putem te se kandidirao na predsjedničkim izborima iako se već tada naveliko pisalo o njegovim marifetlucima. U medijima je snažno odjeknulo i izbacivanje iz stranke Slavka Linića. On je izbačen tijesnom većinom nakon što ga je Zoran Milanović smijenio s ministarske funkcije. Tome su pak prethodili česti Linićevi medijski istupi u kojima je oštro kritizirao Milanovića i njegove poteze. S druge strane, nekadašnji član Predsjedništva SDP-a Željko Sabo ima nepravomoćnu presudu zbog podmićivanja vukovarskih vijećnika i optužnicu za malverzaciju prilikom slanja vukovarske djece na more i fiktivnog zapošljavanja u gradskoj tvrtki Komunalcu. Iz stranke nije izbačen, nego je zajedno s bivšom sisačko-moslavačkom županicom Marinom Lovirić Merzel odstupio sa svih stranačkih funkcija prije nego što je Predsjedništvo SDP-a uopće raspravljalo o njima.


Nakon toga je izbačen iz HDZ-a jer je nanio 'štetu političkim interesima i ugledu stranke'. Prije njega, početkom 2010, iz stranke je izbačen Ivo Sanader. I opet ne zbog optužbi koje su mu se stavljale na teret, nego zbog pokušaja stranačkog puča.

Istu je sudbinu doživjela i Jadranka Kosor 2013, kada ju je Predsjedništvo na čelu s Tomislavom Karamarkom jednoglasno isključilo iz stranke. Povod opet nisu bili nikakvi konkretni krimeni, već medijski istupi u kojima je kritizirala novo vodstvo HDZ-a.

Teoriju prema kojoj stranci nije bitno stavlja li njezinim članovima pravosudni sustav kakav korupcijski krimen na leđa ili ne, nego samo ono što pričaš o njoj, dokazuje i činjenica da je Petar Čobanković, pravomoćno osuđen u aferi Planinska 2013, i dalje član HDZ-a. On se nagodio s USKOK-om te je grijehe oprao radom za opće dobro, tj. guljenjem krumpira. Cijeli je proces obavio elegantno i skrušeno je priznao, a da pritom nije u medijima iznosio prljavo stranačko rublje. Iz stranke stoga nije isključen iako je on sam glasao za izbacivanje nekadašnjeg kolege Polančeca iz nje.