ažurirani popis

Istra i Varaždin na belgijskoj zelenoj listi; HUT podupire regionalni pristup

24.09.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Belgijsko savezno ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ažurirani popis zemalja po zonama s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju, a iako je veći dio Hrvatske i dalje na "crvenoj", te nekoliko regija na "narančastoj", novost je da su dvije - Istra i Varaždin na "zelenoj" listi.

Zelena lista označava zemlje i regije u koje su putovanja iz Belgije moguća, pa se tako osim hrvatskih regija Istre i Varaždina izdvajaju bugarska regija Sjeverni centar, nekoliko talijanskih regija, cijeli Lihtenštajn, nekoliko regija u Poljskoj i Švicarskoj te dvije u Švedskoj.

"Objava belgijskih vlasti o regionalnim pristupu ograničenju putovanja u određene zemlje i uvrštenje Istre i Varaždina na zelenu listu dobrodošli su za turizam i pristup koji podupiremo od početka pandemije, rekao je za Hinu direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.

"U HUT-u od samog početka izbijanja pandemije koronavirusa podupiremo regionalni pristup pri definiranju ograničenja putovanja, kao i transparentan okvir za uvođenje tih ograničenja, što je u proteklom razdoblju od zemalja najbolje ilustrirala Njemačka", kaže Ostojić.

Ocjenjuje da regionalni pristup daje lokalnim zajednicama bolji poticaj za očuvanje kvalitetne epidemiološke situacije te da to pozitivno utječe i na kvalitetu ukupne epidemiološke slike u zemlji.

"Nadamo se da će i druge zemlje usvojiti takav pristup, koji se uostalom zagovara i na razini EU-a", dodaje Ostojić.