JEDNAKA PRAVA

Istospolni brak priznat u ukupno 32 američke države

26.10.2014 u 06:23

Bionic
Reading

Američki državni odvjetnik Eric Holder u subotu je rekao da će američka vlada priznati istospolne brakove u još šest država, što znači da će u ukupno 32 američke države takvi parovi dobiti prava što ih uživaju heteroseksualni parovi

Na popisu novih država su Aljaska, Arizona, Idaho, Sjeverna Karolina, Zapadna Virginija i Wyoming. Najviši američki sud de facto je 6. listopada ozakonio homoseksualne brakove u više američkih država odbivši žalbe nižih sudskih instanca koje su tražile zabranu.

Ministarstvo pravosuđa smatra da homoseksualni parovi trebaju dobiti sva prava koja im pripadaju u sklopu socijalnog osiguranja te ostale beneficije.

‘Ubrzano radimo kako bi vjenčani homoseksualni parovi što prije ostvarili sva svoja prava u skladu sa saveznim zakonom’, rekao je Holder.

Do 2013. godine, savezna država nije mogla priznati istospolne brakove sklopljene u državama koje su ih legalizirale zbog saveznog zakona što ga je Kongres izglasao 1996. No Vrhovni sud ukinuo je dio tog zakona zvanog Zakon o obrani braka (Defense of Marriage Act).