ŽUPANIJA PRISKOČILA U POMOĆ

Istarski profesori mogu odahnuti: Stiže novac!

06.12.2013 u 16:44

Bionic
Reading

Profesori u srednjim školama u Istri mogu odahnuti jer neće morati iz vlastita džepa platiti prosinačke putne troškove do radnog mjesta. Naime, Istarska županija uskočit će s nešto više od dva milijuna kuna budući da su sredstva Ministarstva nedostatna, a novac kojim će se premostiti novonastala situacija osiguran je rebalansom proračuna za 2013. godinu

'Podržavam djelatnike srednjih škola i tražim da se obaveze iz kolektivnog ugovora maksimalno poštuju, i na taj način iskažemo senzibilitet prema zvanju koje je od iznimne važnosti za budućnost naše djece', kazao je župan Valter Flego te poručio:

'Istarska je županija osigurala je potrebna sredstva za naknadu troškova prijevoza djelatnicima srednjih škola na svom području. Stoga, nema mjesta za bojazan, što ga je izazvala odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, o neisplati te naknade.'

Riječ je o novcu koji je Ministarstvo, prema kolektivnom ugovoru, kroz decentralizirana sredstva, dužno uplatiti jedinicama lokalne i područne samouprave do kraja tekućeg mjeseca za onaj idući, i to samo za srednje školstvo, a naknade za prijevoz zaposlenika osnovnih škola, što je u nadležnosti resornog Ministarstva, isplaćuju se iz Državne riznice.

'Budući da su sredstva iz Ministarstva za naknadu prijevoza djelatnika srednjih škola za ovu godinu nedostatna, Istarska županija osigurala je potreban iznos rebalansom proračuna za 2013. godinu', rastumačila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricija Smoljan.

Da djelatnici srednjih škola ne budu zakinuti za putne troškove, Istarska županija osigurala je dodatnih 2.075.100,97 kuna, odnosno zakašnjenje Ministarstva u isplati ide na teret Istarske županije, koja će ovim premošćivanjem umanjiti svoja raspoloživa sredstva do kraja siječnja 2014., do kada joj iz Ministarstva trebaju doznačiti sredstva.


Reagiranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta


'Potpuno je pogrešan navod iz teksta kako zakašnjenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u isplati pada na teret Istarske županije koja je osigurala dodatnih 2.075.100,97 kuna, a sve kako djelatnici srednjih škola ne bi ostali zakinuti za putne troškove. Naime, sredstva za putne troškove djelatnika srednjih škola Istarskoj županiji isplaćuje Ministarstvo financija iz decentraliziranih sredstava koja se planiraju u sklopu proračuna Ministarstva financija. Dakle, ta sredstva nemaju nikakve veze s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. U sklopu proračuna Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta planiraju se samo sredstva za putne troškove zaposlenika osnovnih škola, a njihovo odgođeno plaćanje nije ni u nikakvoj korelaciji s isplatom putnih troškova zaposlenika srednjih škola', stoji u reagiranju resornog ministarstva obrazovanja na navode čelnika Istarske županije.