problemi na poluotoku

Istarski poljoprivrednici očajni, divlje svinje poharale im usjeve: Potpisujemo peticiju, električni pastiri i police osiguranja neće pomoći

08.12.2021 u 08:53

Bionic
Reading

Istarski poljoprivrednici potpisuju peticiju od Cerovlja, Buzeštine, Motovuna preko Oprtlja i Buja do Umaga s kojom traže da se broj divljih svinja smanji ili ih se ogradi u nekom utočištu. Peticiju će predati Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskom lovačkom savezu, istarskom Lovačkom savezu, lovačkim društvima kao i Istarskoj županiji te općinama i gradovima

Divlje svinje su Dariju Antoncu iz Kaligarića kod Oprtlja nedavno razrovale dvije parcele, ukupno dva hektara s 510 kilograma posađenog češnjaka na lokaciji Armanija. Ovom najvećemm proizvođaču istarskog crvenog i rozog češnjaka koji je istovremeno i predsjednik Udruge proizvođača istarskog češnjaka u roku tjedan dana od sadnje, ova divljač je šest puta razbila električnog pastira. Dok mu je električni pastir, kako je ispričao za Glas Istre, do sada služio svrsi, ove su ga godine divlje svinje probile.

Ovaj poljoprivredni proizvođač je uvjeren kako je jedino rješenje kojim bi se stalo na kraj problemima poljoprivrednika suočenih sa sve većim štetama, svesti broj divljih svinja na biološki minimum.

'Počeli smo s potpisivanjem peticije od Cerovlja, Buzeštine, Motovuna, preko Oprtlja i Buja, do Umaga. Nema ljudi koji nemaju štete. Ti električni pastiri i police osiguranja nama poljoprivrednicima neće pomoći. Sakupljamo potpise i idemo prema Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskom lovačkom savezu, istarskom Lovačkom savezu, lovačkim društvima, Istarskoj županiji, gradovima i općinama. Tražimo da se smanji broj divljih svinja ili neka ih se ogradi u nekom utočištu. Lovci rade svoj posao, nisam rekao da ne rade, ali to nije dovoljno jer lovaca je malo, a divljači puno i teritorij je jako, jako veliki. Nas neka puste na miru da se bavimo poljoprivredom, ili ćemo odustati od nje pa neka se jednostavno sve uvozi, od krumpira do češnjaka', rekao je Antonac za Glas Istre. 

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je raspisalo natječaj za sufinanciranje električnih pastira i žičanih ograda za sprječavanje šteta od divljači u lovištima, a sada i natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima. Cilj je smanjiti ekonomske gubitke u poljoprivredi prouzročene od divljači.

Ukupno planirana vrijednost natječaja za ovu godinu iznosi 6 milijuna kuna uz mogućnost povećanja. Intenzitet sufinanciranja je do 70 posto premije osiguranja, a prihvatljivi prijavitelj je lovoovlaštenik koji ima valjani ugovor o pravu lova. Međutim, poljoprivrednici na sjeveru Istre smatraju da su sve te mjere nedostatne da bi se riješio njihov problem.

'Te su mjere više za lovačka društva nego za nas poljoprivrednike. Ako mi uzmemo preko tih mjera električnog pastira moramo ga najmanje pet godina držati na istoj parceli, a ja primjerice imam u zakupu privatno poljoprivredno zemljište još tri godine, dvije su već prošle. Automatski se ne mogu kandidirati za ovu mjeru, ali treba i to reći da ni električni pastiri više ne pomažu', poručio je Antonac.