OGRAĐENA KUPALIŠTA

Istarski gradonačelnici protiv getoizacije plaža

10.02.2014 u 18:26

Bionic
Reading

O prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji se nalazi u javnoj raspravi, raspravljalo se danas i na sastanku gradonačelnika istarskih obalnih gradova s županom Valterom Flegom. Istarski župan i gradonačelnici smatraju kako predloženi nacrt zakona ima niz spornih točaka, među kojima i to da će Istarska županija ostati prikraćena za 2,5 milijuna kuna. Stoga, kako je priopćeno iz Flegova Kabineta, usuglašene primjedbe na nacrt Zakona namjeravaju uputiti Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture

U Istri smatraju da se osnivanjem Agencije za integralno upravljanje pomorskim dobrom neće ni pojednostaviti niti ubrzati postupak davanja koncesija te da će Agencija generirati dodatne troškove administracije i smanjenje sredstava od koncesijskih naknada, koje sada pripadaju proračunima države, županija, gradova i općina.

Naime, novim prijedlogom Zakona, ističu, značajno se smanjuje naknada koja se uplaćuje u lokalne i regionalne proračune, dok istodobno gradovi i općine preuzimaju sve veće zakonske obaveze i odgovornosti u postupku upravljanja pomorskim dobrom.

'Neprihvatljivo je da prihodi od pomorskog dobra više ne budu pod kontrolom lokalnih jedinica na čijem se području to pomorsko dobro nalazi. Naime, bez sredstava od brodica i umanjenjem sredstava od koncesija Istarska županija bi ostala prikraćena za oko 2.500.000,00 kuna. Međutim, ukoliko se Agencija osnuje, Istarska županija predlaže da može raspolagati sa samo deset posto sredstava od naknada za koncesije i odobrenja na izvanlučkom području i za luke posebne namjene', predlažu.

Na današnjoj koordinaciji, istarski župan i gradonačelnici posebno su se usprotivili članku 117. koji u iznimnim situacijama daje mogućnost ograđivanja plaža, držeći ga 'štetnim s posljedicama koje bi sutra mogle postati pravilo'. Time bi se, kažu, hrvatsku obalu, kao i njezin turizam, dovelo na razinu turističkih destinacija koje su od svojih odredišta stvorila 'geto'.

Župan Flego i istarski gradonačelnici jednoglasno su se složili da bi trebalo zadržati plaže otvorene i dostupne, naglasivši, kako to čini našu komparativnu prednost i po čemu smo prepoznatljivi u turističkoj ponudi.

Čvrstog su stava i da je, s obzirom na kompleksan i dugotrajan postupak davanja koncesija, potrebno pojednostaviti i ubrzati prethodni postupak utvrđivanja granice pomorskog dobra i lučkog područja.