ZAROBLJENI, OPLJAČKANI...

Ispovijest hrvatskih vojnika s Golana

Bionic
Reading

Kao što je poznato, problemi s hrvatskim mirovnim snagama počeli su krajem prošle godine, tijekom izvlačenja devetog kontingenta. Na putu za aerodrom u Damasku, kolona u kojoj su pripadnici HV-a bili s pripadnicima austrijskog kontingenta, našla se pod paljbom, i tom prigodom ranjeno je nekoliko Austrijanaca. No, vatreni doček pripremljen je i za sljedeći, deseti, kontingent, piše Slobodna Dalmacija

Odmah nakon polaska s aerodroma, na autocesti koja od Damaska vodi prema Golanu, kolona se opet našla pod žestokom paljbom. Osim pješačkog naoružanja, ispaljeno je i nekoliko minobacačkih granata, no, na sreću, među pripadnicima UN-a nije bilo ranjenih niti je na vozilima bilo štete. Riječ je o rubnim dijelovima Damaska u kojem traju intenzivne borbe između pobunjeničkih snaga i 'službene' vojske režima Bašara al-Asada. Nakon što su se uspjeli probiti iz Damaska, na samom području razmještaja dočekala ih je sasvim drugačija situacija od opisa misije kao mirovne, piše Slobodna Dalmacija

Riječ je o ratnom žarištu, tvrde izvori Slobodne Dalmacije, a situacija se za naše mirovnjake zakomplicirala kad je Republika Hrvatska priznala pobunjeničku vlast kao legalnu i legitimnu vlast Sirije. Područje je puno kontrolnih punktova, kako pobunjenika, tako i Asadove vojske, pa su se mirovne snage našle u situaciji da ne mogu provoditi misiju zbog koje su raspoređeni, ali ih je zato redovito u obavljanju dužnosti zaustavljala i pretresala i jedna i druga strana. Situacija je kulminirala tijekom veljače, piše Slobodna Dalmacija. U najozbiljnijem incidentu, pobunjenicu su zarobili, odnosno oteli, dva pripadnika hrvatskog kontingenta.

Zaustavljeni su na putu u Damask, razoružani i opljačkani, a pritom su prošli i torturu sličnu onoj koju prolaze zarobljeni pripadnici Assadovih postrojbi. Ne treba posebno pojašnjavati da taj tretman podrazumijeva teško fizičko zlostavljanje, kažu izvori SD-a. Na kraju, hrvatski su vojnici pušteni na slobodu, no zaplijenjena im je sva oprema i automobil. U sljedeća dva incidenta, hrvatski pripadnici UN-a zaustavljeni su na kontrolnim točkama pobunjenika pri putu s jedne kontrolne točke do druge. U ta dva incidenta oduzeto im je oružje i oprema, no ne i automobil.

Osim spomenutih slučajeva u kojima je našim vojnicima oteta oprema, nekoliko puta noću pucalo se iz automatskog oružja na objekte u kojima su bili smješteni. Ti su napadi zaredali nakon objave vijesti o naoružavanju pobunjenika oružjem iz Hrvatske, pa je teško reći tko je otvorio vatru – pobunjenici ili pripadnici vojske vladajućeg režima. Također, nekoliko se položaja UN-a s našim pripadnicima našlo u unakrsnoj vatri, koja je uključivala i upotrebu artiljerije, pa su tako granate zujale nad glavama hrvatskih mirovnjaka.

Izvlačenje pripadnika HV-a zapravo je jedini dio operacije koji je prošao relativno ugodno budući da je izveden preko Izraela.

Za razliku od Hrvatske, Japan, čiji su vojnici također bili na Golanu, svoje je snage povukao odmah nakon priznanja pobunjeničke strane.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje