potraga za lijekom

Ispitivanja dobro napreduju: Trideset milijuna doza moglo bi biti spremno do rujna, kažu Britanci

18.05.2020 u 12:00

Bionic
Reading

Na Oxfordskom sveučilištu intenzivno rade na cjepivu, temeljenom na genetskoj manipulaciji virusom prehlade od kojeg obolijevaju čimpanze

U nedjeljnom dnevnom brifingu za novinare državni tajnik Alok Sharma ustvrdio je da je prva faza kliničkih ispitivanja kod dobrovoljaca koja su primili dozu prošlog tjedna 'dobro napredovala', javlja Sky News.

Testiranja cjepiva ChAdOx1 nCoV-19 (Chaddox One) započela su 24. travnja kako bi se vidjelo može li učinkovito zaštititi zdrave ljude od virusa. U istraživanje je uključeno 1102 sudionika u više laboratorija u Oxfordu, Southamptonu, Londonu i Bristolu.

Cjepivo ChAdOx1 nCoV-19 radi se od oslabljene verzije adenovirusa koji izaziva infekciju kod čimpanzi. Prepravljen je tako da ne može nauditi ljudima, ali sadržava i dio koronavirusa kako bi izazvao reakciju imunološkog sustava na protein Covida-19 koji ovaj koristi kako bi ušao u ljudsku stanicu.

Svim dobrovoljcima nasumično je dodijeljena ili doza pokusnog cjepiva ili cjepiva protiv meningitisa. Manja skupina deset dobrovoljaca primit će dvije doze cjepiva za četiri tjedna.

Dobrovoljci su stari između 18 i 55 godina i nisu pozitivni na koronavirus. Moraju biti dobroga zdravlja, žene ne smiju biti u drugom stanju, a nitko prethodno nije smio sudjelovati u ispitivanjima cjepiva.

Znanstvenici volonterima uzimaju uzorke krvi kako bi ocijenili odgovor njihovog imunološkog sustava i provjerili simptome koje bilježe u svoje elektroničke dnevnike.

Istovremeno je pokrenuta slična studija na Imperial Collegeu u Londonu; tamo biraju dobrovoljce na kojima bi kliničko ispitivanje trebalo početi sredinom lipnja.