RADNOPRAVNA ZAŠTITA

Islužene sabornike čekaju bivši poslovi bez javnih natječaja

saborski zastupnici sabornici

saborski zastupnici sabornici

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici Hrvatskog sabora završili su danas objedinjenu raspravu o prijedlozima izmjena i dopuna zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru te o pravima državnih dužnosnika, kojima se uređuje njihovo pravo povratka na prijašnji posao nakon prestanka zastupničke odnosno državne dužnosti

Prema tim prijedlozima, zastupnik, odnosno državni dužnosnik, nakon prestanka obnašanja tih dužnosti imao bi pravo povratka na rad kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme prije početka obnašanja dužnosti, neovisno radili li se o poslodavcu u javnom, državnom ili tzv. realnom sektoru.

Ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova, rekao je u ime predlagatelja ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

Zahtjev za povratak na rad morao bi se podnijeti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka obnašanja dužnosti, kazao je Mrsić.

Tim bi se izmjenama i dopunama, ističe predlagač, osigurala radnopravna zaštita zastupnika nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti i zaštita državnih dužnosnika koji nisu ponovno imenovani na dužnost koju su obnašali ili na drugu dužnost. Na posao u državnoj ili javnoj službi vratili bi se bez provedbe javnog natječaja. Uvjeti i rokovi povratka na prijašnji posao bili bi pobliže određeni ugovorom između dužnosnika i bivšeg poslodavca.

Predloženim izmjenama i dopunama u Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika uvršteni su i novi državni dužnosnici i utvrđeni koeficijenti za izračun njihove plaće.

U raspravi Dragutin Lesar (Klub Hrvatski laburisti) upitao je šalje li se političkim strankama poruka da u Hrvatski sabor kandidiraju zaposlenika javnih službi, jer je njima zaštićeno pravo povratka i neće imati problema, jer zaposlenici privatnog sektora kad im prođe mandat nemaju se kamo vratiti pa mogu biti rizik. Takve odredbe zakona mogu imati i političke posljedice i šalju krivu političku poruku, predložili ste dva zakona pred kojima nisu svi jednaki, ustvrdio je Lesar.

Nova prava koja će imati bivši predsjednik

Ubuduće bi se mirovina predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti određivala prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, kao i svim drugim osiguranicima obuhvaćenih tim Zakonom, rekao je Mrsić obrazlažući Vladin prijedlog.

Prema prijedlogu, Predsjednik će i i dalje imati pravo na ured, dva državna službenika za obavljanje službeničkih, odnosno administrativnih i ostalih poslova za rad ureda te osobnog vozača i službeno osobno vozilo. To se pravo ograničava na razdoblje od pet godina po prestanku obnašanja dužnosti Predsjednika, dodao je.

Osigurala bi mu se i odgovarajuća radnopravna zaštita, s obzirom na to da mu se omogućuje pravo povratka na rad kod poslodavca, kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme i to u roku od 30 dana od dana prestanka obnašanja dužnosti, a ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi