pale oštre kritike

Islamska zajednica u BiH optužuje Hrvatsku, SAD i Schmidta za diskriminaciju Bošnjaka

11.11.2022 u 12:41

Bionic
Reading

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u petak je oštro kritizirala Hrvatsku, ali i SAD te visokog prdstavnika za BiH Christiana Schmidta optužujući ih za jačanje etničkih podjela u toj zemlji i poticanje diskriminacije Bošnjaka

Iz ureda za odnose s javnošću rijaseta (poglavarstva) IZ u BiH medijima je dostavljeno priopćenje kojim su reagirali na potporu visokom predstavniku Schmidtu i njegovoj odluci da nametne izmjene izbornog zakona BiH što ju je iznio izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

On je u intervju za Glas Amerike (VOA) ranije ovog tjedna kazao kako smatra zbunjujućim kritike iz BiH na Schmidtov račun zbog njegove odluke o novom ustroju Doma naroda parlamenta Federacije BiH. Escobar je ocijenio kako odluke visokog predstavnika samo doprinose ravnopravnosti među etničkim skupinama u BiH i osiguravaju da se na ispravan način provede volja birača.

"Smatram da su svi potezi koje je Schmidt povukao u posljednjih šest mjeseci vodili funkcionalnijoj vladi i Federacije BiH i države", kazao je uz ostalo Escobar.

On nije izrijekom spomenuo Islamsku zajednicu u BiH, no u njoj su se osjetili prozvanim jer su već ranije i sami kritizirali Schmidta, uz argumentaciju sličnu onoj za kojom je posezao član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Sada su otvorili izravnu polemiku i s Escobarom, no posebice su se usmjerili na Hrvatsku optužujući je za "patronat" nad Schmidtom, čime se, kako tvrde, protežiraju interesi Hrvata u BiH, a diskriminiraju Bošnjaci.

"Sumnje su utoliko utemeljenije kada znamo da dužnosnici Hrvatske ne kriju da su oni zaslužni za ovakva nametnuta rješenja i kada ih predstavljaju kao svoj diplomatski i lobistički uspjeh", navodi se u izjavi rijaseta IZ u BiH.

Istodobno, tvrdi se u izjavi, oni svakodnevno ponižavaju Bošnjake, negiraju genocid, vrijeđaju majke Srebrenice i, zaobilazeći glavni grad države, obilaze poprišta vojnih operacija iz proteklog rata i drže govore s presuđenim ratnim zločincima, koje su u više navrata odlikovali najvećim državnim priznanjima jedne članice EU. Dodaje se da oni sada insistiraju na slanju svojih trupa u zemlju u kojoj su bili uključeni u rat i da se sve to odvija bez ikakve reakcije međunarodne zajednice ili visokog predstavnika.

Eccobaru su pak poručili kako imaju obvezu prenijeti mu "nezadovoljstvo značajnog broja ljudi" te istodobno upozoriti da se ovako narušava ne samo povjerenje među narodima i građanima u BiH, nego i povjerenje prema predstavnicima politika u regiji i svijetu koje stoje iza Schmidta, čime su aludirali na SAD i Veliku Britaniju, države čije su vlade jasno poduprle Schmidta i njegovo djelovanje.

"Prijateljsko je upozorenje (IZ u BiH) da se Bošnjake ne tjera u blokove kojima ne pripadaju i da se ne pokušavaju problemi riješiti linijom manjeg otpora i na račun Bošnjaka, među kojima su sve glasniji oni koji govore da se te politike provode samo zato što su muslimani", stoji u izjavi.