AL KAIDINI SAVEZNICI

Islamisti u Siriji zauzeli grad - simbol kršćanstva

08.09.2013 u 12:03

Bionic
Reading

S Al Kaidom povezana islamistička skupina Al Nusra, koja u Siriji ratuje na strani pobunjenika protiv režima Bašara Al Asada, jučer je nakon žestokih borbi osvojila drevni kršćanski grad - danas mjestašce Maaloulu nedaleko od Damaska

'Tijekom noći režimske postrojbe ušle su u grad ali su ustanici ondje poslali pojačanja i uspjeli preuzeti nadzor nad čitavim gradom', kazao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

Prema dostupnim izvorima, u sukobima je smrtno stradalo 17 osoba a gotovo 100 ih je ranjeno. U redovima vladinih snaga i njihovih plaćenika također je više desetaka mrtvih i ranjenih, javlja Opservatorij.

Drevni grad Maaloula je prije rata imao preko dvije tisuće stanovnika. Premda je stanovništvo u njemu danas religijski raznovrsno, poznat je kao simbol kršćanskog prisustva u Siriji i jedno od tri preostala mjesta u svijetu u kojima se govori gotovo isčezla verzija novoaramejskog jezika. Smatra se da se na staroj inačici tog jezika prije dvije tisuće godina sporazumijevao Isus Krist. U Maalouli se nalaze i najstariji kršćanski manastiri u Siriji.

Sirijska nevladina  organizacija prenosi svjedočanstvo neimenovane stanovnice koja je rekla da je stanje u nedjelju ujutro bilo mirno: 'Ustanici su unutar Maaloule, u čitavom gradu. Vladine postrojbe su se odande povukle'.

Al Nusra je organizacija koju je i SAD stavio na listu terorističkih organizacija, što je izazvalo bijes u nizu drugih radikalnih skupina koje u Siriji ratuju protiv Bašara Al Asada na strani pobunjenika. Al Nusra kao svoj cilj postavlja formiranje islamskog emirata na teritoriju sekularne Sirije.

SAD smatra da to nije razlog da se otkaže podrška sirijskog pobunjeničkoj vojsci i zahtijeva odstupanje Bašara al  Asada. Optužuje njegov režim za masovni pomor civila korištenjem kemijskog oružja i priprema zračni napad na njegova postrojenja. Al Asad tvrdi da je kemijsko oružje koristila pobunjenička strana. Rezultati UN-ove istrage još se čekaju.