BRIGADA MUČENIKA

Islamisti postavili bombu kod FSB-a u Moskvi

11.03.2011 u 10:44

Bionic
Reading

Odgovornost za eksploziju bombe manje snage u srijedu u Moskvi, blizu škole FSB-a (službe državne sigurnosti), preuzela je u petak islamistička skupina Brigada mučenika Rijadusa Salihijina

U priopćenju koje je potpisala ta skupina i objavila na islamističkoj web stranici kavkazcenter.com (povezana s pobunom na ruskom Kavkazu) ističe se da je eksplozija - u kojoj nitko nije stradao - odgovor na operacije FSB-a protiv islamističkih pobunjenika na Kavkazu.

Operacija je provedena po naredbi vođe islamističke pobune na Kavkazu, Čečenca Dokua Umarova, dodaje se u priopćenju.

Doku Umarov je preuzeo odgovornost za više smrtonosnih operacija u Moskvi, među kojima za napad 24. siječnja u moskovskoj međunarodnoj zračnoj luci Domodjedovu, u kojemu je 37 ljudi izgubilo život, i za dva samoubilačka napada sa 40 mrtvih u ožujku 2010. u moskovskoj podzemnoj željeznici, na postaji Ljubjanka, preko puta sjedišta FSB-a.

Brigada mučenika Rijadusa Salihijina, koju je 2001. osnovao vođa čečenske pobune Šamil Basajev, preuzela je odgovornost za velik broj napada zadnjih godina na ruske civilne i vojne ciljeve.

Nakon prvog čečenskog rata (1994-1996) između ruskih snaga i pobunjenika, pobuna se postupno radikalizirala i prešla granice Čečenije te je sredinom 2000-ih prerasla u naoružani islamistički pokret koji djeluje na čitavom sjevernom Kavkazu.