branko šerić

Iskusni odvjetnik i sudac o 'mami Markotić': Cijepljenje preko reda može biti teško kazneno djelo, možda ima prostora za progon

13.02.2021 u 09:03

Bionic
Reading

Unatoč jučerašnjem priznanju ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i istaknute članice Nacionalnog stožera civilne zaštite Alemke Markotić da je preko reda u svojoj klinici cijepila svoju 84-godišnju majku, u Vladi ne vide u tome ništa sporno te ona i dalje uživa njihovo povjerenje. Ne smatraju da bi trebala dati ostavku ni u Stožeru niti na mjesto ravnateljice Klinike.

'Ona definitivno spada u najugroženiju skupinu koja je utvrđena planom cijepljenja i ne vidimo nikakav razlog da bi. Markotić, koja je otpočetka uključena u rad Stožera, trebala otići', poručuju iz Vlade. Neslužbeno, Jutarnji listi doznaje da će se ipak u danima vikenda održati izvanredan sastanak na temu cijepljenja preko reda.

Iskusni odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić, zgrožen zbivanjima oko cijepljenja preko reda, kaže za Jutarnji kako s pravne strane može postojati odgovornost ako je osoba na funkciji, bilo da je u pitanju liječnik ili medicinska sestra, te osoba koja je primila cjepivo poticala na takvo ponašanje koje nije u skladu s moralom i etikom.

'U tom slučaju postoji odgovornost i osobe koja se cijepila i osobe koja je omogućila cijepljenje. Ako je pritom došlo do toga da je nekome direktno ugroženo zdravlje jer nije primio cjepivo koje je trebao primiti ili je bio na redu, onda bi se radilo o teškom kaznenom djelu', kaže Šerić.

Dodaje kako bi se svakako trebalo vidjeti ima li prostora za intervenciju tijela kaznenog progona za svaki pojedinačni slučaj, da se ispita kako se i gdje to događalo.

'To bi trebalo vidjeti jer ako je riječ da su rektor i predsjednik HGK direktno utjecali na takvo ponašanje, a da je pritom netko bio na redu da primi cjepivo, onda to u svakom slučaju može predstavljati jednu kriminogenu zonu ponašanja', smatra Šerić.