konzultativni forumi

Irska zbog Ukrajine odustaje od vojne neutralnosti?

05.04.2023 u 18:41

Bionic
Reading

Irska vlada će na konzultativnom forumu pitati irsku javnost za mišljenje o tradiciji vojne neutralnosti zemlje, rekao je ministar vanjskih poslova u srijedu, što je najnoviji znak moguće promjene politike nakon ruske invazije na Ukrajinu

Ministar vanjskih poslova Micheál Martin rekao je da će se četverodnevni forum održati u lipnju u tri različita grada.

U fokusu foruma bit će niz sigurnosnih pitanja, a omogućit će raspravu o višedesetljetnoj politici neutralnosti.

"Međunarodno sigurnosno okruženje značajno se promijenilo tijekom prošle godine. Vidjeli smo rusko očigledno i brutalno nepoštivanje međunarodnog prava", poručio je Martin.

"Irska predanost međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima i našoj tradicionalnoj politici vojne neutralnosti ne oslobađaju nas od potrebe da odgovorimo na ovu novu stvarnost", dodao je.

Na forumu će sudjelovati sigurnosni, vojni i vanjskopolitički stručnjaci, politički predstavnici, civilno društvo i druga relevantna tijela.

Građani mogu prisustvovati i podnijeti unaprijed pisane podneske.

  • +14
Rat u Ukrajini - ukrajinski vojnici u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Martin je nacionalnoj radioteleviziji RTE rekao da "nema unaprijed zamišljenog ishoda" rasprava i da vlada ne planira promijeniti svoju politiku vojne neutralnosti.

U utorak se Finska formalno pridružila NATO-u, čime je okončala politiku neutralnosti staru sedam desetljeća, što je povijesna promjena izazvana ruskom invazijom.

Irski premijer Leo Varadkar prošle je godine rekao da će zemlja vjerojatno preispitati svoju politiku nakon invazije te je sugerirao da bi se zemlja mogla više uključiti u zajedničku obrambenu politiku Europske unije.

Politika neutralnosti, koju je tadašnji premijer Eamon DeValera opravdavao za vrijeme 2. svjetskog rata jer dopušta zemlji da izbjegne situaciju u kojoj je pijun u igrama velikih sila, službena je politika Irske od njezine neovisnosti i jako je popularna.

Kritičari kažu da ova politika i niska razina potrošnje na obranu ostavljaju zemlju ovisnom o dobroj volji drugih.